Трибина о улози образовања у развоју заједнице

Почетак » Трибина о улози образовања у развоју заједнице » Вести » Трибина о улози образовања у развоју заједнице
„У данашњим стабилним економијама постоје две основе за ту стабилност: једна је развијена високошколске мрежа која подржава економски развој, а друга – да се лидери локалне самоуправе баве вођењем и развијањем заједнице“,  рекла је Дајана Кромер, стручњак за комуникације и тржиште на јучерашњој трибини у организацији Града Ваљева и Пословног факултета Сингидунума. Трибина је била посвећена међуинституционалној комуникацији и улози образовања у развоју заједнице.
 
„Да би се локална заједница успешно развијала, морате имати визију Ваљева, како видите свој град у будућности. Визија пружа заједнички циљ којем стремимо, она нас усмерава и инспирише људе да је реализују. Успоставите добре канале комуникације, комбинујте све доступне методе и напредујте! Зашто је образовање важно?! Живимо у свету који се брзо мења. Најновија истраживања говоре да ће од 2012. за већину послова бити потребно више образовање од средње школе. Такође, млади људи треба већ сада да се припреме за 5 до 7 различитих врста послова током каријере. А оно што се од савремених радника захтева то је да буду мудри, креативни и да умеју добро да комуницирају. Да би то постигли, треба да буду образовани, да имају приступ информацијама и да се читавог живота професионално усавршавају и развијају. Образовање не сме да буде статично, мора да прати промене јер се савремена технологија сваких шест месеци промени за 100 пута“,  истиче Дајана Кромер.
 
Дајана Кромер је у свом излагању дала студије случаја из САД које су добар пример економског развоја појединих области у САД захваљујући добрим одлукама локалне заједнице, правилном управљању и отварању адекватних високообразовних установа, факултета и универзитета. Једна је у пограничној области дистрикта Вашингтон и Вирџинија где је отварање Мејсон универзитета допринело да се са економије засноване на традиционалној производњи дувана пређе на високу технологију. Данас се 57 одсто светског промета интернетом обавља у тој области, где се налазе и седишта великих светских компанија.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић истакао је у уводној речи овог занимљивог скупа да је комуникација међу свим секторима веома важна:
 
„Као градоначелник веома сам свестан значаја комуникације јер практично цео дан проведем комуницирајући – лицем у лице, телефоном, интернетом, са сарадницима, институцијама, грађанима… тако да сам веома свестан да је то једна од најважнијих ствари у раду јавне личности, а са друге стране предуслов за успешну међусекторску сарадњу и развој локалне заједнице. Такође, препознали смо оно сто поједине институције раде у граду, попут овога сто Сингидунум предузима како би Ваљево у догледној будућности постало образовни центар овог дела Сртбије, а самим тим економски и друштвени центар“, закључио је градоначелник.
 
Декан Пословног факултета проф. др Оливера Николић представила је Универзитет Сингидунум, најављујући остварење визије коју је са сарадницима имала приликом оснивања факултета у Ваљеву:
 
„И пре 10 и пре 5 година имали смо визију коју сада реализујемо. Обједињавамо образовање, науку, научно истраживање и пословно окружење остварујући више циљева. Циљ нам је да оспособимо наше студенте да се одмах укључе у пословне токове, да развијамо предузетничку културу код младе генерације и других корисника, са амбицијом да формирамо научни парк чије прве ћелије већ имамо – то су студентски софтверски инкубатори којима смо обезбедили просторне, техничке и друге услове. Ових дана испунићемо и формални услов – од Министарства науке добијамо акредитацију за научно-истраживачки рад.“
 
Дајана Кромер је консултанткиња за комуникације и тржиште са више од 25 година искуства у САД и свету и десет година искуства у Централној и источној Европи, првенствено у Србији. Власник је Цромер Гроуп која има своју фирму и у Београду. Проф. Николић је најавила да це Дајана Кромер бити један од сарадника на мастерс студијама Пословног факултета које почињу у Ваљеву ове јесени.
 
 

Leave a Comment