Трибина поводом кампање „Продужи живот“ у Ваљеву

Почетак » Трибина поводом кампање „Продужи живот“ у Ваљеву » Вести » Трибина поводом кампање „Продужи живот“ у Ваљеву
На трибини посвећеној значају трансплантације и донорства органа, која је одржана у Скупштини града Ваљева, Ваљевци су потписали 34 донорске картице. Својим примером, грађане су да то учине позвали и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, директор Здравственог центра прим. др Илија Трипковић, др Милутин Михајловић, потпредседник Црвеног крста Србије и начелник Службе трансфузије ваљевске Болнице, као и низ представника градских и републичких институција, здравствени радници, грађани који су присуствовали трибини, као и ваљевски новинари, чија је подршка неизмерна када је ова кампања у питању.
 
Трибином која је одржана у Ваљеву, обележено је прикључење Здравственог центра Ваљево кампањи “Продужи живот”, коју је Министарство здравља Републике Србије покренуло у октобру 2009. године, као подршку Националном програму трансплантације. О овој теми говориле су др Даница Михаиловић, директор Управе за биомедицину Министарства здравља Србије и прим. др Радмила Благојевић, која је експерт из ове области. Оне су указале на то да је циљ ове кампање информисање грађанства о трансплантацији и донорству органа, како би се повећао број донора и смањила дужина чекања на органе за трансплантацију. За многе пацијенте трансплантација представља једини вид лечења, тако да им ова кампања даје наду да ће бити оперисани на време и њихови животи спасени.
 
Др Милутин Михајловић је и јавно обећао пуну подршку Црвеног крста Србије, посебно организација у Колубарском округу, у промовисању ове кампање и ширењу основних информација суграђанима. Колико је та подршка драгоцена пресудне су биле речи , једне од трансплатираних пацијената госпође Драгице Бранковић, која је присутнима пренела своје искуство пре и након трансплантације и госпође Јулке Јањић, која је међу бројним пацијентима који гаје наду да ће дочекати трансплантацију и да ће им на тај начин бити побољшан квалитет живота.
 
У наредном периоду биће омогућено потписивање пријава за завештање органа у домовима здравља, код изабраних лекара, најавио је вечерас др Павле Крстивојевић, нефролог, који је координатор за трансплантацију у ЗЦ Ваљево. Иначе, 9. март је и датум обележавања Светског дана бубрега, а уз то треба рећи да на дијализу у ваљевску Болницу тренутно долази стотинак пацијената.
 

Leave a Comment