Тринаести Aбро фест у Ваљеву

Почетак » Тринаести Aбро фест у Ваљеву » Актуелно » Тринаести Aбро фест у Ваљеву

Градско позориште „Абрашевић“ Ваљево у сарадњи са Центром за културу, а под покровитељством града Ваљева и Министарства културе Републике Србије организује тринаести по реду Абро фест, који ће бити одржан од 28. септембра до 4. октобра, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

„Абро фест је позоришни фестивал који почива пре свега, на ентузијазму оних који су овај фестивал покренули, осмислили и одржали тринаесту годину,али и бројних младих ваљевских уметника и глумаца који воле позориште и овај град.
Ово је већ постала традиционална манифестација иза које је стао Град пре три године и она сада има статус градске манифестације. Ове године Абро фест ће трајати седам дана од 28. септембра до 4. октобра. У тих седам дана биће одржане четири нове представе. Оно што је значајно је да је Град у односу на претходну годину издвојио за 50.000 динара вишу суму од претходне и она износи 700.000 динара, што говори о том неком односу Града према овој манифестацији. Министарство културе Републике Србије је овога пута партиципирало са значајним износом од 300.000 динара“, рекао је председник Савета ове манифестације Александар Ранковић.

Редитељ Мирослав Ћиша Трифуновић је изразио захвалност новинарима на великом интересовању, а захвалио се и Граду на статусном помаку, на томе да је Абро фест постао градска манифестација и на тај начин обезбедио себи неку врсту извесности постојања у неким будућим временима. „Већ 1985. године смо започели са том манифестацијом и веровали или не из ње су израсле Тешњарске вечери. Тринаести пут се појављујемо пред ваљевском публиком, која је префињена и веома захтевна и на неки начин са љубављу прати Абро фест. Град Ваљево и Министарство културе су препознали аутентичност овог пројекта. Није поента у томе да се финансира пројекат зато што је позоришни фестивал, него због тога што је производни позоришни фестивал и у томе је његова аутентичност, и промовишу се нови људи и нове премијере“, истакао је редитељ Трифуновић.

Бранко Антонић је истакао да су у овој врсти посла спонзори јако битни и да без њихове помоћи фестивал тешко да би могли завршити онако како су и замислили. „Позориште је врло жива ствар прави се помоћу штапа и канапа, али ваља га правити са мало више средстава, ентузијазма и љубави. Врло је важно да ту буду укључени увек људи који ће да надоместе оно што нама фали. Новац који користимо је значајно мањи него што треба да буде за овакав производ. Умемо да се уклопимо у та средства и да направимо нешто што је вредно и лепо и што је на понос нашем граду. Нама су већ годинама партнери Ваљевска пивара, Босис, Дунав осигурање, Линија, Еуропром, Молер и Хемингвеј. И заслужују нашу захвалност и врло је важно да буду то људи из наше средине. Важна стар за Абро фест је та што овде почињу неки људи који ће касније бити глумци и које Ваљево са поносом и љубављу прима и поноси се њима. Напоменимо да су и Ненад Јездић, Катарина Вићентијевић, Маријана Бадовинац и многи почели на Абро фесту. Сви су они почињали на Абро фесту и достизали су неке велике каријере. Надам се да ће и Доротеа Вуковић која ове године наступа са великим глумцима наставити тим путем и једног дана бити остварена и призната глумица“, рекао је Антонић.

На овогодишњем репертоару Абро феста наћи ће се две гостујуће представе „Парче ноћи на Ивановој гајби“ Факултета драмских уметности из Београда и представа „Тероризам“ студената Академије уметности из Новог Сада. Градско позориште „Абрашевић“ наступиће са представама „Братсво лицемера“ и „Кокошка“.

Цена појединачне карте је 250 динара, док комплет за све четири представе кошта 700 динара.