Тринаести по реду Фестивал дуван чварака

Почетак » Тринаести по реду Фестивал дуван чварака » Актуелно » Тринаести по реду Фестивал дуван чварака
DSC_0197DSC_0200DSC_0207DSC_0198

Поводом одржавања традиционалног Фестивала дуван чварака, тринаестог по реду, данас је у Малој сали Скупштине града одржана конференција за новинаре. Председник Организационог одбора фестивала, Никола Радојичић најавио је предстојећу манифестацију која се од ове године, поред осам спортских и културних манифестација, налази у програму сталних градских манифестација. Према финансијском плану из буџета Града издвојено је два милиона и четристо хиљада динара за реализацију овог фестивала.

Директорка Туристичке организације, Ана Марковић, истакла је да овогодишњи фестивал обилује богатим културно-уметничким и забавним програмом и позвала суграђане да посете изложбено-продајни део фестивала који се одржава на платоу Центра за културу.
„Град Ваљево је препознао значај ове манифестације, не само по броју учесника него и по броју посетилаца, тако да нас ове године очекује два дана такмичења у прављењу чварака. Први дан, шестог октобра одржаће се такмичење у справљању шодер чварака а у недељу седмог октобра, такмичење у справљању дуван чварака. Овај фестивал пре свега представља привредно-туристичку манифестацију, која је Граду значајна и у туристичком и у привредном смислу. За викенд нас очекује културно-уметнички програм уз трубаче и фолклоре, као и додела признања најбољим мајсторима, који буду били препознати од стране жирија у справљању шодер и дуван чварака. У суботу ће се одржати велики концерт ветерана фолклора у организацији ЦЗНКТ „Абрашевић“, а концерт народне музике Драгана Којића Кебе је централни део програма. Оно што је Туристичка организација омогућила, заједно са Градом су врло занимљиве туристичке туре за посетиоце фестивала. Број учесника који су се пријавили за оба дана је преко 70, а број оних који учествују у продајној изложби је преко 150 учесника. Овај фестивал је попримио велике размере и очекујемо велики број посетилаца и једну занимљиву и забавну атмосферу“, рекла је директорка Туристичке организације.

Славан Батоћанин, идејни творац фестивала, истакао је да је прошлогодишњи фестивал имао преко 50 хиљада посетилаца и да ове године очекује знатно већи број.
„Драго ми је да је фестивал доживео тринаесту репризу. Ове године ће доживети своју најбољу презентацију свега за шта смо се мучили задњих 13 година, а град је то препознао и стао комплетно иза манифестације. Биће преко 70 ранија, а учесници ће се такмичити за титулу најбољег у справљању шодер и дуван чварака. Плато испред Центра за културу биће попуњен учесницима и излагачима. Шодер чварак је чварак као и славонски, бачки и кикиндски а ми смо наш назвали ваљевски шодер чварак. Мислим да ћемо направити један нови бренд по чему ће Ваљево бити препознатљиво. Гостујући на многим телевизијама, сазнао сам да је велика заинтересованост за фестивал. Велика конторла ће бити од стране инспекција, од ветеринарске, комуналне и санитарне. Сви морају имати улаз робе коју су донели, доказ са санитарног прегледа или декларацију. Цена шодер чварака ће бити од 800 до 900 динара, а цена дуван чварака 1000 до 1200 динара“, рекао је Батоћанин.