Трка генерала Ђукића

Почетак » Трка генерала Ђукића » Вести » Трка генерала Ђукића

Меморијална пешачка трка у част генерала Светомира Ђукића, ове године одржаће се у среду 28. октобра  на стази дугој 10,5 километара Платани-Јовања-Платани у Ваљеву. Почетак трке је у 10.00 часова. Ова традиционална спортска манифестација и ове године окупиће бројне такмичаре и рекреативце од предшколаца, ученика основних и средњих школа, до припадника Војске Србије и Полицијске управе, али и ветеране и сениоре, бивше атлетичаре. Најављен је долазак и атлетичара из Београда и Кикинде. Промотер овогодишње трке је атлетичар Драган Животић.
 
Истичући значај ангажовања генерала Ђукића у афирмисању атлетике широм Србије, градоначелник Ваљева и председник Организационог одбора трке Зоран Јаковљевић, истакао је на данашњој конференцији за новинаре да је град препознао важност одржавања ове спортске манифестације и популаризацију атлетике. „Ова трка је давне 1906. године означила почетак рада српског Олимпијског комитета и утолико је овај датум још значајнији и то не само на локалном нивоу. Зато ће град следеће године у организацију трке укључити и Олимпијски комитет, како би у још значајнијој мери посветили дужну пажњу обележавању овог значајног датума“, рекао је градоначелник Јаковљевић и упутио позив свим грађанима Ваљева да присуствују меморијалној трци.
 
Члан Организационог одбора трке и тренер ваљевског атлетског клуба „Металац“ Владимир Марковић-Хари, рекао је да ове године очекује још већи број учесника у односу на предходну.
 
Начелник Полицијске управе Ваљево и члан Организационог одбора Предраг Ђајић најавио је да ће у трци учествовати 30-так полицајаца и да ће на дан трке, у термину од 10.00 до 14.00 часова бити измењен режим саобраћаја на овој деоници тако што ће возила  бити преусмерена на алтернативне правце.
 
Иначе, неговањем лепе традиције организовања Меморијалне пешачке трке, Ваљево чува успомену на генерала Светомира Ђукића, који је цео свој животни век посветио „краљици“ спортова-атлетици. Био је гимнастичар, тркач, скакач, пливач, веслач, стрелац, вешт јахач… Уз богату спортску каријеру,  Ђукић је био и организатор бројних такмичења како у Србији тако и у Ваљеву. Поред осталог био је и један од оснивача српског Олимпијског комитета.  

Leave a Comment