Трка у част генерала Ђукића

Почетак » Трка у част генерала Ђукића » Вести » Трка у част генерала Ђукића
Меморијалана атлетска трка „Генерал Ђукић“ биће одржана сутра, 28. октобра на стази Платани – Јовања – Платани у дужини од 10,5 км, најавили су организатори на данас одржаној конференцији за новинаре. Старт 14. по реду меморијалне пешачке трке је сутра тачно у подне. Трка се одржава на дан када је Светомир Ђукић, тада поручник, 1906. године организовао пешачку трку која је била прва атлетска манифестација на територији Србије, а тај дан је био и почетак рада Српског олимпијског комитета.
 
Атлетска трка „Светомир Ђукић“ уврштена је у ред спортских атлетских такмичења у 
нашој земљи, а организује се годинама у знак сећања на оснивача Олимпијског комитета  генерала Ђукића. На историјат саме трке и биографију генерала Ђукића на данашњој конференцији подсетио је др Јован Томић, председник Савета ове манифестације. Он је између осталог  истакао да је Ђукић био пионир  и зачетник Олимпијског комитета и тако отворио врата наше земље  за учешће у свим каснијим спортским међудржавним такмичењима.
 
Програм меморијалне трке почиње у 10 сати код ресторана „Платани“ учешћем предшколаца, ученика основних школа и ветерана. У главној трци заједно ће стартовати сениори и сениорке, јуниори и јуниорке, као и припадници војске и полиције који ће по традицији трчати у униформама. 
 
Покровитељ меморијалне трке је Град Ваљево, а технички организатор је Атлетски клуб „Металац“. Најављено је учешће наших најбољих атлетичара, а организатори очекују више од 300 такмичара. Победницима трке припашће установљене награде и признања.
 
Ђукић је један део свог  животног века провео у Ваљеву и био је организатор многих спортских догађања. Организовањем ове трке Ваљево чува сећање на овог изузетног човека.

Leave a Comment