„Туристички цвет“ за ваљевски Народни музеј

Почетак » „Туристички цвет“ за ваљевски Народни музеј » Вести » „Туристички цвет“ за ваљевски Народни музеј
 
Народни музеј Ваљево овогодишњи је добитник награде „Туристички цвет“, највећег националног признања за допринос развоју туризма коју сваке године додељује Туристичка организација Србије. Народни музеј Ваљево је прва музејска институција у Србији која је добила ову награду.
Стручни жири Туристичке организације Србије Туристички цвет додељује у десет различитих категорија , а ваљевски музеј је награђен у традиционално најконкурентнијој категорији:
 
Организација или појединац за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга.
 
Додела награде „Туристички цвет“ одржаће се данас, на Светски дан туризма, у Новом Саду, у оквиру церемоније отварања 45. Међународног сајма туризма.
 
Резултати рада у периоду јули 2011 – јули 2012. године, на основу којих је награђен Народни музеј Ваљево, је допринос повећању атрактивности дестинације отварањем две нове сталне поставке (поставка о Десанки, пером и сликом, у историјском спомен комплексу у Бранковини и поставка Кула Ненадовића у истоименом објекту у Ваљеву).
 
Музеј је допринео проширивању асортимана сувенирске понуде Ваљева и околине реализујући већи број разноврсног информативно-едукативног и сувенирског материјала везаног како за нове поставке, тако и за друге садржаје.
 
Директним ангажманом Народног музеја Ваљево утицало се на знатно повећање посете Ваљеву, и то од посетилаца којима је примарни разлог посете управо обилазак музејских садржаја у Ваљеву (централна поставка Музеја, поставке у Муселимовом конаку и поставка у Кули Ненадовића) и Бранковини, што се одразило и кроз мерљиве социо-економске ефекте. Музеј је дао посебан допринос развоју теорије културног и музејског туризма објављивањем монографије: Музеји, менаџмент, туризам – ка савременом музеју, од теорије до праксе аутора др Владимир Кривошејев.
 
 
 

Leave a Comment