У августу почиње пуњење бране Ровни

Почетак » У августу почиње пуњење бране Ровни » Вести » У августу почиње пуњење бране Ровни
Приликом обиласка акумулације „Стубо-Ровни“ представника града Ваљева, одборника Скупштине града, чланова Градског већа и новинара, најављено је да пуњење акумулације почиње у августу.
 
Директор ЈП “Колубара” Миодраг Марковић је рекао да је изградња акумулације почела пре 27 година и да је до сада уложено 70 милиона евра.
 
„Ове године ћемо делимично пустити систем у функцију, пошто ћемо спустити затвараче и почеће пуњење акумулације. У претходном периоду смо обезбедили довољна средства, у износу од 450 милиона динара од државе Србије и града Ваљева, нашег оснивача, како бисмо цео пројекат привели крају. Иза нас је градилиште у завршној фази и крајем августа затварачи на брани биће спуштени, чиме ће систем бити стављен у функцију, што подразумева пуњење акумулације и формирање језера.
Из буџета Републике Србије за 2016. и 2017. годину смо обезбедили још 400 милиона динара за довођење система у пројектовано стање“, рекао је директор Марковић.
 
Он је рекао да је Држава именовала Комисију за технички пријем објекта и да је прва фаза одрађена, а друга фаза ће отпочети када крене пуњење акумулације. 
„Све што државна комисија, која је састављена од људи који су учествовали у изради документа су еминентни професори, биће урађено. Регионални, примарни цевовод је завршен, цевовод сирове воде од саме акумулације до Црпне станице „Пакље“ је завршен, цевовод чисте воде од Јадра до Словца је завршен, урађен је резервоар, капацитета 2000 кубика на Гајини и сада радимо бетонске радове на резервоару у Лајковцу“, каже Марковић. 
Градоначелник Станко Терзић је изразио задовољство што је један овако велики пројекат приведен крају:
 
„Највећа инвестиција комуналне инфраструктуре на подручју Ваљева и Колубарског округа је фактички при крају. Изразио бих захвалност свим оним људима који су учествовали у реализацији једног оваквог пројекта, јер су имали визију да ће изградња оваквог објекта дугорочно решавати и ублажавати проблеме снабдевања водом и значити сигурност за цео овај крај. Ништа не бисмо урадили без подршке Републике Србије. Све Владе су од осамдесетих година до данас пружале велику подршку. Желим да се захвалим актуелној Влади и Министарству пољопривреде и Дирекцији за воде, који су обезбедили ове године 450 милиона, а наредне две године по 200 милиона динара. Желим да истакнем три битна аспекта. Ми смо завршетком Фабрике воде обезбедили 600 литара воде у секунди и обезбедили смо уредно снабдевање Ваљева и приградских насеља. Ми смо имали амбициозан план да сеоске средине добију у исто време воду кад и градске и мрежа је почела да се шири. Онда је дошло до застоја радова, али смо их интензивирали протеклих неколико година. Кад завршимо акумулацију, имаћемо довољно воде да можемо да ширимо мрежу.  Реч је о вишенаменском објекту, који има регионални карактер и очекујем да општина Лајковац већ ове године добије воду.
Трећи битан аспект, који је до сада био запостављен, је заштита од поплава. Ми смо се прошле године суочили са поплавом катастрофалних размера, причињена је огромна штета. Да је тада брана била у функцији, штета би била мања. Када завршимо брану и други велики пројекат о заједничком извршењу радова на заштити Ваљева од поплава, град Ваљево ће дугорочно бити заштићен од поплава“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач је  рекао да је примарна функција система је водоснабдевање. Ради се о комплетним објектима регионалног водовода. Секундарна функција је заштита насеља низводно од бране од поплава. Заменик градоначелника је прекоментарисао и допис Рударско-геолошког факултета, у коме се каже да ако би се урадила реконструкција цевовода у ваљеву, граду не би било потребна велика количина воде и могла би се брана пунити до 330 метара надморске висине. Сам допис не узима у обзир колике су потребе осталих насеља низводно реком Колубаром. Ми за сада не можемо дати одговор до ког нивоа треба пунити брану. То ће се одлучити на врло стручној комисији, коју ће образовати држава, јер држава финансира овај пројекат“, рекао је Жарко Ковач.
 
Завршетком акумулације “Стубо-Ровни” биће дугорочно решен проблем водоснабдевања од Ваљева до Лазаревца, укључујући општине Колубарског округа, што је око 200.000 становника. 
 
У току је изградња пута Поћута- Бајна Башта, као и моста преко реке Сушице.
Потпуно нова црква у селу Тубравић је изграђена са бројним пратећим објектима и предата је на коришћење Ваљевској епархији.

Leave a Comment