У Бранковини обележена 215 годишњица сече кнезова

Почетак » У Бранковини обележена 215 годишњица сече кнезова » Актуелно » У Бранковини обележена 215 годишњица сече кнезова

У Бранковини је данас, уз присуство потпредседника Владе и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, директора полиције Владимира Ребића, градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића и бројних званица, обележено 215 година од сече кнезова. Јаничарске старешине – дахије, су 4. фебруара 1804. године на мосту преко  реке Колубаре у Ваљеву, погубиле кнезове Илију Бирчанина и Алексу Ненадовића, што је био увод у Први српски устанак и борбу српског народа за коначно ослобођење од Турака. У славу ваљевских кнезова, на гробу Алексе Ненадовића, дат је помен погинулим јунацима, а потом је одржан пригодан програм.

„Драги пријатељи, пре 215 година ваљевски кнежеви Алекаса Ненадовић и Илија Бирчанин су заставу отаџбине дигли из прашине као увод у устанак и јуриш у дуго чекану слободу. Ово су они српски јунаци који су знали да је живот јефтинији од оног што бране. Ми данас имамо задатак  да нашу слободу и све јачу Србију сачувамо од оних који ће да бију, вешају, позивају на убиства деце, прете женама, и да фашизам и страх као друштвено уређење у Србији никада не буду. Сигуран сам да држава има снаге и воље да казни насилнике и кукавице, јер такви никада нису водили нити ће водити Србију. Србија има свог председника Александра Вучића са којим већ живимо будућност у коју верујемо. Живела Србија“, поручио је  градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Поред гробног места Алексе Ненадовића, у коме почива и његов брат Јаков Ненадовић, први министар полиције, сенима предака се поклонио и потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић:

„Поштовани градоначелниче, уважено свештенство, даме и господо, драги пријатељи стојећи данас на овом месту осећам одговорност пред нашим храбрим и мудрим прецима и можемо да причамо о њиховој одлучности, борби и њиховој жртви коју никада не смемо да заборавимо. Животе су дали да би ми данас живели  у независној, сувереној, модерној и уређеној земљи – нашој Србији. Тешко је замислити да за живота неко може више да да и више да учини. Из политичке мудрости и јуначке храбрости Алексе Ненадовића свако од нас може да научи много. Ни у самртном часу није молио за живот, већ је како у Мемоарима пише његов син Прота Матеја Ненадовић тражио јуначку смрт сабљом којом се јунаци губе. Задао нам је лекцију како се воли своја земља и како се за своју земљу жртвује. Ми данас водимо другачије битке, битке за стабилну, сигурну и снажну Србију. Не заборављајући прошлост морамо у садашњости да радимо најбоље што умемо, суочавајући се са свим изазовима и задацима, мислећи на будућност која нас чека. Нашој деци и нама треба мир, треба нам економска и политичка стабилност како би свако спокојно могао да планира сутра. Зато наша Влада заједно са председеником Александром Вучићем свакога дана ради напорно, на стварању амбијента за отварање нових фабрика, већег броја радних места и водећи уједно и једну одговорну социјалну политику, вредно и стрпљиво корак по корак успели смо да променимо економски положај наше државе, да поправимо стање које је било веома тешко и да од празне касе и неизвесности који су остављени нашем народу са неизвесношћу да ли ћемо имати за исплату следеће плате и пензије, дођемо у ситуацију да обезбедимо да и плате и пензије расту из године у годину. Наше финансије су данас стабилне, незапосленост готово преполовљена, а нове фабрике ничу широм наше Србије. Страни инвеститори долазе, јер желе да инвестирају у нашу земљу, јер знају да смо стабилна и уређена држава. Велике светске силе у нама виде озбиљног партнера“, истакао је, између осталог, министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић.

Помен убијеним кнезовима обавио је игуман манастира Јовања архимандрит Михаило Биковић са свештенством Ваљевске епархије. У програму су учествовали ученица шестог разреда ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине Вања Штулић и матурант Ваљевске гимназије Вељко Ускоковић. Они су одрецитовали Бој на Мишару и Почетак буне против дахија. За музички део програма је био задужен Полицијски оркестар МУП-а Србије, а Заставни вод Жандармерије је одао пошту свим јунацима палим за слободу Србије.