У Бранковини по 57. пут традиционална манифестација „Дан малине“

Почетак » У Бранковини по 57. пут традиционална манифестација „Дан малине“ » Актуелно » У Бранковини по 57. пут традиционална манифестација „Дан малине“

Традиционална манифестација „Дан малине“ одржаће се 57. пут у Бранковини у недељу 23. јуна, најављено је на данашњој конференцији за новинаре, на којој су присуствовали члан Организационог одбора ТД „Љуба Ненадовић“ доктор Љубомир Павић, председник ТД „Љуба Ненадовић“ Александар Павић и директор Пољопривредне саветодавне стручне службе „Ваљево“ Светислав Марковић.

„Дан малине“ најстарија је манифестација ваљевског краја, и једна је од најстаријих манифестација у Србији. Туристичко друштво „Љуба Ненадовић“, основано је 13.маја 1962. године и име је добило по једном од првих путописаца Љуби Ненадовићу. Прва манифестација „Дан малине“ одржана је 1 .јула 1962. године када је „Дан малине“ у Бранковини отворила песникиња Десанка Максимовић. Ова манифестација организована је до сада 56 пута, а само у време бомбардовања није била одржана. Спонзор ове манифестације све до 70-их година била је ЗЗ у Бранковини. Учесници до 1970. године били су из Бранковине и околних села, а касније се у ову манифестацију укључује „Србијанка“ и доста већи играчи и самим тим повећавају се средства и манифестација постаје доста гламурознија. Са пропашћу земљорадничке задруге и „Србијанке“, манифестација, по којој су били препознатљиви Бранковина и ваљевски крај, последњих десетак година неправедно је запостављена, што сведочи и подршка Града од само 20.000 динара, са којом су нас финансирали до пре три године. Било је и тврдњи да у Бранковини и нема малина и великих узгајивача, ни масовности у учешћу, такмичењима и посети туриста. Ми се са тим констатацијама не слажемо, већ тврдимо да се малина не може селити тамо где је највише има, јер први дан малине је почео у Бранковини и ту треба да буде организован стручни и културни скуп који је посвећен малини и селу које има дугу традицију. Ова манифестација је опстала захваљујући пре свега ентузијазму појединих људи. Ове године из градског буџета за ову манифестацију је опредељено 200.000 динара и због тога се захваљујем Граду што је препознао значај ове манифестације. Мишљења сам да треба да се одржава ова манифестација јер увек се прославља нешто што је донело добробит одређеном народу или одређеном селу, а малина је сигурно то донела Бранковини, јер људи су куповали земљу, подизали куће и школовали децу. Обележавајући овај дан малина, ми поспешујемо младе људе да гаје малину и на неки начин трудимо се да село опстане“, истакао је у свом обраћању новинарима др Љуба Павић, члан Организационог одбора манифестације.

Председник ТД „Љуба Ненадовић“, Александар Павић искористио је прилику и позвао све присутне на предстојећу 57. манифестацију „Дан малине“. Председник је истакао да програм манифестације почиње у 10.30 традиционалним турниром у фудбалу, у 11.00 је предвиђена изложба малина, у 12.00 музичко забавни програм, у 12.30 проглашење победника а у 13.00 часова је предавање на тему гајења малина од стране Пољопривредне саветодавне стручне службе Ваљево.

„Туристичком друштву „Љуба Ненадовић“ у плану је да малину вратимо на велика врата што се тиче Бранковине и околних села. Такође у плану је да развијемо туризам у Бранковини, покушаћемо да поправимо још инфтаструктуру и да задржимо младе у селу. Имамо идеју да направимо и мали музеј малине, који ће бити јединствен у Србији, пошто је прва малина дошла у Бранковину. Постоје планови за ову годину и надам се да ћемо до следеће године, када се будемо видели имати видљиве резултате. Посебно се захваљујем Граду који је ове године издвојио 200.000 динара за ову манифестацију. Ту су пријатељи манифестације, „Ива аграг“, „Павић д.о.о.“ „Ваљевска пивара“, „Инграп-омни“ и „Вега“. Медијски покровитељи су: Ва Плус, Радио Ваљево, Студио М и Напред. Свима се захваљујем још једном и позивам вас да дођете 23. јуна у Бранковину  да се лепо проведете и заједно улепшамо тај дан“, рекао је председник ТД „Љуба Ненадовић“ Александар Павић.

Светислав Марковић, директор Пољопривредне саветодавне стручне службе Ваљево, истакао је да је „Дан малине“ манифестација са веома дугом традицијом.

„Стручна служба Ваљево и ове године је на располагању ТД „Љуба Ненадовић“ у организацији Дана малине као и у пружању стручне помоћи. Више од 40 година, а можда и од самог почетка, партнер је манифестације и учествујемо у стручном раду ове манифестације. Наши стручњаци су на терену већ 10-ак дана у широј околини Града. Акценат је стављен на Бранковину и околину, међутим имамо и добре одгајиваче и на другој страни. С обзиром да је ово регионална изложба позивамо пољопривредне произвођаче да нам се јављају, мада ми имамо веома добар увид у стање малинарства у нашем крају. Велики део одгајивача малина ми смо већ посетили и они ће бити излагачи на 57. изложби „Дан малина“. Направљено је неколико варијанти оцењивања, до 10-ак награда у разним категоријама, а то су највећи робни произвођачи, највећи робни произвођачи по јединици површине, иновација у технологији гајења малина, награда за увођење новог сортинента, награда за најбоље изложене малине. Најважније је да покушамо да малину вратимо у Бранковину и околину јер сматрам да имамо могућности да то урадимо. Треба мало послушати и струку, променити неке навике и надам се да ћемо у периоду који је пред нама, уз заједничку подршку локалне самоуправе и министарства успети у томе. Позивам све пољопривредне произвођаче да присуствују предавању“, рекао је Марковић.