У част велике српске поетесе Десанке Максимовић

Почетак » У част велике српске поетесе Десанке Максимовић » Вести » У част велике српске поетесе Десанке Максимовић
Србија у овој години обележава две деценије од упокојења велике поетесе Десанке Максимовић. Помен у част велике српске песникиње у њеној родној Бранковини, уз присуство великог броја званичника и културних посленика из целе Србије, одржао је старешина Храма Васкрсења Господњег Милован Теовановић. Крај хумке поетесе, њене вечне стихове из опуса „Тражим помиловање“ казивала је глумица Катарина Вићентијевић. 
 
Свечаности у Бранковини присуствовао је и министар културе и информисање у Влади Србије Братислав Петковић. „Значај дела наше велике песникиње препознато је и у међународним оквирима, а њен допринос српској култури је немерљив. Десанкино основно песничко гесло, да поезија треба да буде разумљива, јасна, искрена, отворена према човеку и животу, допрла је до свих поштоваоца њеног дела, јер је успела да окупи културне посленике и институције културе да реализују истински културни подухват-објављивање целокупних дела Десанке Максимовић. Она, која је кроз своје песме посебно истицала слободу, оданост, храброст, доброту и некористољубље, свакако је многоструко заслужила, не само то да њена дела буду обједињена, већ и много више уз одавање признања свима који су учествовали у раду на неговању сећања на живот Десанке Максимовић“, рекао је између осталог министар културе и информисања Петковић овом приликом у Бранковини и нагласио да је још као ученик седмог разреда имао ту част да упозна велику српску поетесу и да још увек пампти њену благост, оценивши да морамо чувати успомену на српске великане.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић рекао је на данашњој свечаности у Бранковини да је Ваљево и ваљевски крај током своје бурне прошлости изнедрио велики број умних и знаменитих људи који су оставили дубоки траг у историји, култури, науци, политици, а једно од најзначајнијих места припада Десанки Максимовић.“ Своје детињство и младост провела је овде у Бранковини и увек јој се враћала и била је уз породицу Ненадовић, само један од великана које је изнедрио овај крај. Десанка је најпознатија песникиња у Србији, њено дело је цењено и на просторима целе Европе, а Ваљево је поносно на чињеницу да Десанка потиче из овог краја. Трудили смо се, а трудићемо се и убудуће да на примерен начин чувамо успомену на њено дело али и да још боље опремимо овај спомен-комплекс у Бранковини како би поштоваоци њеног лика и дела који током целе године овде долазе, имали боље услове боравка у Бранковини“, рекао је између осталог градоначелник Терзић.
 
О неизбрисивом трагу који је Десанкина поезија оставила у српској култури говорио је на данашњој свечаности и директор Народне библиотеке Србије Дејан Ристић, уз пригодан културни програм казивани су Десанкини стихови, а вечерас у 19.00 часова у свечаној сали Ваљевске гимназије биће уприличено поетско вече на коме ће учествовати  награђене песникиње Радмила Лазић, Мирјана Стефановић  и Ваљевка Даница Вукићевић.
Иначе, министар културе и информисање у Влади Србије Братислав Петковић, након свечаности у Бранковини, посетио је заједно са помоћником градоначелника Радоицом Рстићем Народни музеј у Ваљеву који је 2008. године проглашен најбољим у Србији. 
 

Leave a Comment