У Галерији „Транавац“ отворена изложба „Дечја уметност“

Почетак » У Галерији „Транавац“ отворена изложба „Дечја уметност“ » Актуелно » У Галерији „Транавац“ отворена изложба „Дечја уметност“

У Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ свечано је отворена изложба „Дечја уметност“, која је у склопу програма прославе Дана града Ваљева. Изложба „Дечја уметност“  је постала традиционални део прославе обележавања 20. марта – Дана града Ваљева.

Изложено је  48 радова чији су аутори основци из 16 основних школа које се налазе на територији града Ваљева. Поред седам градских школа, ту су и радови ученика из Причевића, Поћуте, Става, Ваљевске Каменице, Диваца, Драчића, Доњих Лесковица и Попучака.

У име града Ваљева на отварању изложбе обратио се Дејан Богојевић, члана Градског већа задужен за питања културе.

„Задовољство ми је што сам вечерас са вама, јер како рече Новалис „Где су деца, ту је златно доба“. Желим све да вас поздравим у име Града Ваљева, градоначелника, Градског већа и у своје лично име. Пред нама је изузетна изложба под називом „Дечја уметност“ на којој је изложено 48 радова ученика виших разреда из 7 градских и 9 сеоских школа. Драго ми је да ова изложба постаје традиционална и да се отвара у оквиру обележавања Дана града. Сматрам је једном од важнијих садржаја прославе Дана града, јер представља конкретну промоцију и подстицај стваралаштву деце што је неопходно за њихов даљи развој. Видим различите ликовне приступе, широк спектар тема, необуздану машту, јасне поруке и дечју раздраганост. Овом приликом желим да се захвалим свим излагачима – деци, њиховим професорима и Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“. На крају младе уметнике желим да подсетим на речи Пабла Пикаса „Свако дете је уметник. Проблем је остати уметник након одрастања“. Верујем да за вас то неће бити проблем“, рекао је Дејан Богојевић на отварању изложбе „Дечја уметност“.

Лепоту дечјих слика употпунио је наступ гудача Музичке школе „Живорад Грбић“, па је догађај у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ био испуњен богатством боја и звукова, дечјим смехом и бројном публиком. Гудачки ансамбл „Ла кампанела“, кога чине најмађи ученици Музичке школе „Живорад Грбић“, одсвирали су Томасову композицију „Плес пилића“. Потом је Гудачки оркестар Основне музичке школе „Живорад Грбић“, у клавирској пратњи Тијане Маџаревић, извео композицију „Терина тема“, јапанског композитора Јошимуре и нумеру америчког композитора Хенрија Манцинија под називом „Инспектор Клузо“. Диригент оба оркестра је мр Снежана Стевановић.