У Горењу ће бити отворено још 300 нових радних места, а инвестиција је вредна 12 милиона евра

Почетак » У Горењу ће бити отворено још 300 нових радних места, а инвестиција је вредна 12 милиона евра » Актуелно » У Горењу ће бити отворено још 300 нових радних места, а инвестиција је вредна 12 милиона евра

Приликом посете Ваљеву и фабрици Горење, која је обележила десет година успешног пословања, председник Владе Републике Србије је истакао да је Влада Србије усвојила предлог Закона о буџету за 2017. годину, са најнижим предвиђеним дефицитом у историји државе Србије у износу од 1,7 одсто БДП-а  и поручио да ћемо, ако наредне године достигнемо четири одсто раста, бити по томе први или други у Европи.

„Усвојили смо буџет и први пут смо предвидели да нам у целој држави буџетски дефицит заједно са свим пројектним зајмовима буде свега 1,7 одсто. Ово ће вероватно бити прва година од 1945. да имамо такву пројекцију, без обзира што ћемо и Русима да исплатимо 100 милиона евра и што смо за пензије дали 100 милиона евра једнократне помоћи“, рекао је премијер у Ваљеву.

Новембар смо, додао је, завршили са суфицитом од 3,1 милијарде динара, што је око 25 милиона евра, укупно 37 милијарди од почетка године, значи више од 300 милиона евра имамо суфицит, и то иако смо платили највеће могуће камате у историји од милијарду и по евра.

Србија, констатовао је, има доста инвестиција, али, како је приметио, никад није довољно „јер су нас оставили голе и гладне после пљачкашких приватизација“.

Али, додао је, планирамо да се у идућој години боримо за четири одсто раста, што у односу на просек у Европи који је око један одсто, значи да ћемо четири пута брже да их пристижемо него што смо се надали, те да ћемо по расту бити први или други у Европи.

Полако стижемо оне који су били много испред нас

Премијер Вучић је изјавио у Ваљеву да се у Србији пуно ради захваљујући великом броју инвеститора и да ћемо зато као земља полако, али сигурно, стићи и престићи оне који су били много испред нас.

„Зато ћемо догодине да се боримо за стопу раста од четири одсто, а када сви остали у Европи имају просечну стопу раста од један одсто, ми ћемо четири пута брже да их пристижемо. То је оно што треба да радимо у годинама пред нама“, рекао је премијер Вучић током посете Горењу.

Он је рекао да ће у Горењу бити отворено још 300 нових радних места, а да је нова инвестиција вредна 12 милиона евра.

Влада Србије и Горење група су потписали данас меморандум којим су предвиђене нове инвестиције и проширење капацитета фабрике.

Како је рекао, укупно у Србији у Горењу ради 2.540 људи, од чега 1.780 у Ваљеву, а остали у Зајечару и Старој Пазови.

„Брзо ћемо потписати уговоре за нових 300 људи. Далио смо више пара Министарству привреде и Развојној агенцији Србије за 2017. годину, тако да ће бити још фабрика и више запослених“, рекао је Вучић.

Он је поводом 10 година успешног пословања фабрике Горења у Ваљеву пожело им још много погона у Србји, а радницима још веће плате.

Вучић је рекао да се сваке године повећава извоз Србије у Словенију и да томе доста доприноси Горење и други који су направили фабрике у Србји.

Он је рекао да треба доста да научимо од Словенаца јер су они били вреднији и научили српски језик и запитао колико нас у Србији зна словеначки, што показује колико су били вреднији и мислили на будућност.

Вучић је рекао да је Горење издржало у претходном периоду удар руске рубље и опстало на том тржишту, као и тржиштима у Азији, пошто имају квалитетне производе.

Он је изразио наду да ће Горење у Ваљеву достићи милион фриждера и честитао им на сјајним резултатима.

Вучић каже да је 2013. за 400 радних места се пријавило чак 7.000 људи, што показује колико је било тешо у Ваљеву.

Премијер је казао да му се једна жена пожалила да се ту пуно ради истичући да је добро што се пуно ради

„Када поставиате ствари на стабилне финансијске ноге онда је ниво инвестиција већи, али никада нам није довољно инвестиција. Срби воле да кукају, али и ви Словенци волите да кукате и све више кукате, и Аустрјацни воле да кукају, сви кукају и неће да раде недељом, док код нас Срба може да се ради и суботом и недељом и срећан када могу то да каже“, нагласио је Вучић додајући да ћемо зато престићи многе у Европи.

Двоструко више пара за развој и обнову

Премијер Александар Вучић изјавио је да су буџетом за 2017 годину предвиђено двоструко више средстава за изградњу и обнову Србије, да ће пољопривреда имати 3,5 милијарди динара више у буџету, одвојено више новца за наоружавање и војну опрему, за наменску индустрију, за културу…

Вуцић је рекао, одговарајући на питања новинара да су при пројекцији буџета за наредну годину конзервативно тумачени приходи, а све у оставрењу циља, раста од 4 одсто који би био већи од скоро свих западних земаља и што би нас довело на прво или другио место догодине по расту у Европи.

Како је рекао три су основне ствари за већи привредни раст, повећање инвестиција, извоза али и раст потрошње.

У том смислу он је навео напредак у трговини на мало од 8,1 и додао да очекује и такав тренд догодине.

На питање да ли ће посланици имати довољно времена да проуче предлог буџета Вучић је рекао да ће имати неколико дана за то.

„Имаће много више него ја када су они доносили буџете“ рекао је Вучић.

Он је рекао и да већ сада може да каже како ће та расправа изгледати, да ће увек бити исте примедбе, да ће бити и псовки и да се ту ништа не мења.

На питања у вези са изградњом и обновом школа и домова здравља премијер је навео да су 324 објекта урађена и реновирана, да се планира да се то уради на још 2000 и да се ускоро очекује и „лепотица“ Клинички центар у Нишу као и они у Крагујевцу и Новом Саду.

Како је рекао волео би да је још урађено али и да за сав тај посао недостаје подршке илуструјући то речима да када год неко штрајкује одмах добије медијску подршку.

Он је додао да докле год буде такво стање тешко да се може и оставрити све што је замишљено.

„Свакако су све боље године испед нас, не причамо о смањењу, о кризи и у формалном и у финансијском смислу кризу више немамо“ закључио је премијер између осталог у Ваљеву.

Извор: Тањуг