У Истраживачку станицу Петница улагање од 7,6 милиона евра

Почетак » У Истраживачку станицу Петница улагање од 7,6 милиона евра » Вести » У Истраживачку станицу Петница улагање од 7,6 милиона евра

 У Истраживачкој станици Петници (ИСП) данас је потписан протокол о улагању 7,6 милиона евра у проширење капацитета и набавку опреме за ту научну установу за рад с талентованим ђацима и студентима. Протокол су потписали министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и директор Станице Вигор Мајић.

У рекострукцију и градњу објеката за смештај наставника и полазника, на површини од 17.000 квадрата и смештајних капацитета од 170 лежајева, биће уложено 5,3 милиона евра, а 2,3 милиона евра у набавку најсавременије опреме.
 
„То ће Петницу ставити у сам врх светских институција ове врсте. Кроз ове инвестиције, наша земља ће се дефинисати као лидер у обуци и интересовању младих људи за науку и технологију. И због тога сам, као ретко до сада, веома срећан што сам део овога пројекта, што ћемо за непуне три недеље имати почетак тендера за извођача ових радова и што ће они почети у марту месецу, како би се обнова ИСП завршила средином 2012. године”, рекао је Божидар Ђелић и захвалио се градоначелнику Ваљева што је обезбедио да прилазни путеви и други инфраструктурни проблем буду решени, али је нагласио да још више очекује од Ваљева, јер је “овај корак битан, али није последњи”.
 
“Петница ће се ширити у будућности и због тога је битно да град има свест и допринесе оваквој институцији, јер ће он на најбољи могући начин показати да је спремно за 21. век”, рекао је министар Ђелић и позвао бивше и садашње учеснике програма у Петници да помогну у реализацији пројекта и тако врате део дуга Истраживачкој станици, а руководство ИСП-а је замолио да будуће програме још боље осмисле.
 
“Град Ваљево је поносно на своју Истраживачку станицу. Ово је тренутак и да се захвалим неким умним и вредним људима који су смислили целу ову причу пре скоро 30 година. Спремност града да помогне огледа се у томе да изгради инфраструктуру. Урадили смо приступни пут, али наравно да се нећемо на томе зауставити. Када смо први пут обавештени да ће бити одобрена средства за овај пројекта, ми у Градској управи смо мобилисали све снаге, сва одељења, јавна предузећа и дошли смо до локацијске дозволе, која обезбеђује да се средства могу повући и пројекат реализовати. Очекујем да ће пројекат бити успешно и у кратком року реализован и да ће на велико задовољство града и Србије, прерасти у нешто веће”, рекао је градоначелник Ваљева.
 
Директор ИСП Вигор Мајић рекао је предстоји једна тешка и изазовна година када ће се на овом уском простору налазити једно компликовано градилиште и одвијати програм Петнице. “Када из тога изађемо очекује нас нови задатак, како нови простор и нову опрему ставити у најбољу могућу функцију, да резултат тога буде највећи који се може добити”, рекао је Мајић и додао да је руководство Истраживачке станице и до сада само обезбеђивало 50 одсто средстава за рад, а да ће у том послу морати убудуће још више да се ангажује.
 
За 28 година рада Истраживачке станице у њој се обучавало око 50.000 полазника и студената из Србије и иностранства, а променило се неколико хиљада наставника.
 

 

 

Leave a Comment