У Москви боравила делегација из Ваљева

Почетак » У Москви боравила делегација из Ваљева » Вести » У Москви боравила делегација из Ваљева

 

На позив престижне образовне установе, ГОУ Московски образовни центар Но2006, у Москви је протекле седмице у узвратној посети боравила делегација из Ваљева у којој су били шеф кабинета градоначелника, Зорица Марковић, професорка руског језика Маја Миливојевић и директор Ваљевске гимназије, Радиша Ковачевић.
 
Гости из Ваљева упознали су се са радом једне од пет најбољих школа у Русији, посетили њен школски етно музеј и ботаничку башту, видели како се одвија савремена настава и кроз разговор са директорком Вером Иљохином сазнали како су остварени тако завидни резултати. Ова посета уследила је после прошлогодишњег доласка седмочлане делегације из Москве која је у Ваљево допутовала да би се упознала са његовим туристичким, привредним и образовним потенцијалом.
 
Том приликом потписан је уговор између Ваљевске гимназије и ГОУ Московски образовни центар Но2006 о размени ученика тако да би првих 12 ђака Ваљевске гимназије у Москву требало да отпутује у наредна два месеца. Поред представника Руско – српског пријатељства из Москве, иницијатива за овакву сарадњу потекла је и од шефа Српске патријаршије у Москви, владике Антонија,директора Комерцијално Техничког Бироа при Амбасади Србије у Москви,Јанка Ђурића и московског лекара Сергеја Маризина. Током разговора у Москви Ђурић је шефу кабинета градоначелника Ваљева, Зорици Марковић указао да је за наше произвођаче на руском тржишту потпуно отворен простор за извоз одеће, обуће и намештаја док је извоз воћа отежан због транспорта. Приступачне цене привукле су московске туристе тако да ће један група допутовати током јуна у Бању Врујци да би се уверила у благодети овог лечилишта.  

 

Leave a Comment