У недељу 13.октобра Фестивал дуван чварака

Почетак » У недељу 13.октобра Фестивал дуван чварака » Вести » У недељу 13.октобра Фестивал дуван чварака
Фестивал дуван чварака, манифестација која већ осму годину промовише овај ваљевски бренд, одржаће се у недељу 13. октобра на кеју Колубаре и платоу испред Центра за културу. Надметање најбољих мајстора у припреми дуван чварака почеће у 8.00 часова, продајна изложба је у 10.00, у 12.00 часова заказано је свечано отварање манифестације, а 15 минута након тога почеће културно-уметнички програм. Победници ће бити проглашени у 15.30 часова, потом следи концерт „Дејан Петровић Big Band“, а вечерњи сати Фестивала биће у знаку изворне народне музике „Једна песма, једна жеља“.
 
„Ове године имамо програм који ће, како очекујемо, бити занимљив за све посетиоце ове манифестације. Пре свега, ово је туристичка манифестација, тако смо и конципирали цео програм, с обзиром на то да Град мора да се определи и да дефинише шта су то туристичке манифестације. Зато је ово водећа туристичка манифестација у Ваљеву, јер ћемо имати еминентне госте као што су ресорни министри, чији је долазак најављен, са којима ћемо искористити прилику да причамо о даљем развоју туризма у нашем граду“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре, између осталог председник Организационог одбора манифестације Драган Јеремић и додао да се на на 8.Фестивалу дуван чварака у Ваљеву очекује око 2000 посетилаца.
 
„За учешће на Фестивалу пријавило се преко 40 месара, највише до сада, али ће се надметати њих 24, пре свега због опредељене количине масти. Најављен је долазак и такмичара из Чуруга и Каћа“, рекао је Славен Баточанин, члан Организационог одбора најављујући манифестацију.
 
Осим дуван чварака, на Фестивалу ће производе изложити и овдашњи мештани који праве домаћу ракију и вино, а по традицији, најављено је и учешће више од 50 излагача зимнице, сухомеснатих и других домаћих производа карактеристичних за овдашње крајеве. Из буџета града Ваљева за реализацију ове манифестације издвојено је 960.000 динара, а спонзори и донатори: Ваљевска пивара, „Еуропром“, Дунав осигурање, „Стоко-пром“ и „Интеркомерц“ обезбедили су 300.000. Покровитељ Фестивала је град Ваљево, а организатор Туристичка организација Ваљево.  
 

Leave a Comment