У недељу 6.октобра Овчарска изложба у Ваљеву

Почетак » У недељу 6.октобра Овчарска изложба у Ваљеву » Вести » У недељу 6.октобра Овчарска изложба у Ваљеву
Јубиларна десета Регионална овчарска изложба одржаће се у недељу 6. октобра на Сточној пијаци у Ваљеву. Најављено је учешће 34 излагача из целог региона, Мачванског округа, али и са подручја Града Београда, који ће изложити скоро 300 грла.
 
„Овогодишња изложба имаће вишеструки значај, пре свега због дугогодишње традиције, али и по броју излагача и изложених грла, који је ове године највећи. Новчани фонд за награде предвиђен је у износу од 350.000 динара, док је 200.000 динара опредељено за робне награде које ће бити додељене најбољим узгајивачима оваца. Циљ је да се побољша сточни фонд у Ваљеву, кроз унапређење технологије у гајењу оваца. Дирекција за пољопривреду и робне резерве урадила је велико занављање оваца, тако да можемо рећи да ваљевски крај по томе заузима значајно место у региону“, оценио је заменик градоначелника и председник Организационог одбора Витомир Митровић на данашњој конференцији за новинаре најављујући изложбу.
 
За изложбу је одабрано 193 грла расе Сјеничка оплемењена овца, која ће бити и најзаступњенија. „Када је у питању ова раса, излагаће се и оцењивати следеће категорије: одраслих оваца и овнова, млађих оваца и овнова, као и категорије двиски и двизаца. Највише ће бити изложено у категорији одраслих оваца-85 грла, а када су у питању млађе овце биће изложено 40 грла. Значајна је  и категорија одраслих и млађих овнова, јер без квалитетног приплода, нема напретка овчарства“, рекао је између осталог др Радован Вујић из Пољопривредне, саветодавне и стручне службе. Он је додао и то да ће остале расе, изузимајући расу Сјеничка оплемењена овца, добити три награде. „У односу на предходне године, када су на изложби могла да учествују и грла која су била у производном запату, ове године, први пут у протеклој деценији, биће изложена само она грла за које се води матична евиденција, о којима се зна порекло и који су под контролом продуктивности, што је значајан помак када је у питању овчарска производња“, рекао је др Вујић најављујући изложбу.
 
Свечано отварање Регионалне овчарске изложбе  је у 12.00 часова, а проглашење победника и додела награда је у 13.30.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
                 
 
 
 
 
 
 

Leave a Comment