У недељу осма изложба оваца

Почетак » У недељу осма изложба оваца » Вести » У недељу осма изложба оваца
Регионална изложба оваца „Овчарство 2011“ одржаће се у недељу 18. септембра на сточној пијаци у Ваљеву. Ове године организатори манифестације најавили су учешће више од 200 изабраних изложбених грла из око 40 пољопривредних газдинстава. Први пут на овогодишњој манифестацији биће изложена и грла која нису из матичног запата.
 
Грла су сврстана у неколико категорија:грла са педигреом (категорија овнови, овце) и грла сјеничке расе. Фонд новчаних награда износи 346.000 динара. Највише средстава ће добити шампиони по категоријама од 15.000 до 25.000 динара у зависности од тога у којој категорији се надмећу, док ће шампион целе изложбе добити новчану награду у износу од 40.000 динара.
 
„Наградни фонд, новчани и робни који обезбеђујемо је подстицај произвођачима да наставе да улажу у своја грла, а селекцијске мере које примењујемо и које пропагирамо важне су због побољшања генетског састава грла. Манифестација има излагаче не само из ваљевског краја већ и из суседних места, а драго нам је што изложба већ има своју традицију и велику посећеност“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Предраг Ерић, директор Дирекције за пољопривреду и робне резерве најављујући изложбу.
 
Програмом је предвиђено да одгајивачи довезу грла до 10.00 часова, када жири започиње оцењивање, а отварање изложбе је заказано за подне, док ће у 14.00 часова бити проглашени победници. Изложбу оваца „Овчарство 2011“ организује Дирекција за пољопривреду и робне резерве, а покровитељ је град Ваљево. Ова манифестација организује се у циљу даљег унапређења сточарства у ваљевском крају и као подстицајна мера за даље улагање у ову грану пољопривреде и увођењу нових, савремених, селекцијских мера у овчарству.    

Leave a Comment