У октобру попис становништва

Почетак » У октобру попис становништва » Вести » У октобру попис становништва

 Попис становништва у 2011. години била је тема данашње конференције за новинаре на којој су говорили Јелица Стојановић, начелница градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове и Бранко Јосиповић, Републички инструктор и члан комисије за попис.

 

„Комисија за попис становништва на територији града Ваљева обавештава грађане да ће у периоду ос 1.-15. октобра бити извршен попис становништва, домаћинстава и станова. Значај пописа је јако велики и на овај начин ће се обезбедити потпуни подаци о становништву и биће у могућности поређење добијених података са подацима из ранијег периода. Статистички подаци користиће за разне анализе, за планирање и развој неких делова града и уопште града и планова“ – истакла је Јелица Стојановић.

 

Пријаве на конкурс за инструкторе на територији града Ваљева почеле су 5. јула и трајаће до 31. јула. На територији града Ваљева биће ангажовано укупно 70 градских/општинских инструктора и они ће бити задужени за 550 пописивача. Пријава за градске инструкторе вршиће се искључиво попуњавањем електронске пријаве на адреси www.popis2011.stat.rs.

 

Сви пунолетни грађани који су држављани Републике Србије и који имају стечено најмање средње образовање у четворогодишњем трајању могу конкурисати за градског инструктора.

 

„Последњи попис становништва је рађен 2002. године и према тим подацима у Колубарском округу је било 192.000 становника, а у Ваљеву 96.000 становника. Статистичка процена за 2011. годину је да ће у Колубарском округу бити пописано 178.000 грађана, што је за 14 хиљада мање, а у Ваљеву 92.000, што је за 14.300 грађана мање“ – рекао је Бранко Јосиповић, Републички инструктор.

 

Говорећи на данашњој конференцији за новинаре, истакао је да ће у Србији бити ангажовано око 60 хиљада учесника, 46 хиљада пописивача и 5.700 инструктора. Припреме за овај попис кренуле су још 2008. године у сарадњи са Геодетским савезом и Градском управом.

 

Подаци ће бити коришћени искључиво у статистичке сврхе, а једино питање на које не морају да одговоре је питање вероисповести.

 

Надокнада за пописиваче ће бити око 22.000 динара, док ће за општинске/градске инструкторе она бити нешто већа, а све то ће финансирати Републички Завод за статистику.

 

 

Leave a Comment