У понедељак 4. јуна Ваљево обележава градску славу-Друге Тројице

Почетак » У понедељак 4. јуна Ваљево обележава градску славу-Друге Тројице » Вести » У понедељак 4. јуна Ваљево обележава градску славу-Друге Тројице
Град Ваљево у понедељак 4. јуна слави други дан Духова-Друге Тројице, Духовски понедељак. Света литургија почеће у 8.30 часова у Храму Васкрсења Господњег, а полазак Духовске литије је у 10.00 часова испред Храма. Литија ће се кретати Синђелићевом улицом, Карађорђевом, Улицом Војводе Мишића до Храма Покрова Пресвете Богородице где ће се у 11.00 часова обавити резање славског колача и урезивање записа на столетном храсту. Том приликом, предвиђено је да се учесницима Литије обрати градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и епископ ваљевски Милутин.
 
На данашњој конференцији за новинаре градоначелник Јаковљевић позвао је грађане Ваљева да у што већем броју учествују у Духовској литији која ће се кретати улицама града и да присуствују обележавању градске славе. „Позивам све грађане Ваљева, културно-уметничка друштва, спортске клубове да учествују у Литији, јер је сад више него икад у овим тешким временима заједништво свих људи који живе у овом граду неопходно. Свих ових година на дан славе, била је то једна прелепа слика и надам се да ће се грађани поново одазвати и да ћемо сви заједно прославити нашу градску славу. Зато још једном позивам све грађане Ваљева да нам се придруже, јер је ово слава свих нас“, рекао је градоначелник.
 
Иначе, први дан Духова је посвећен јеванђелском догађају, силаску Светог Духа на ученике Христове, док је други дан-Духовски понедељак посвећен Светој Тројици. Празник  Духови је сећање на догађај силаска Светог духа на апостоле којим је, према Јеванђељу, завршено формирање Христове цркве и почела проповеде новозаветне вере. Овај празник, који се обележава подесетог дана по Васкрсењу Исуса Христа, славе заједно, као и Васкрс, све православне цркве у догми која је установљена првих година хришћанске проповеди и озваничена на Првом васељенском сабору.

Leave a Comment