У посети Велењу

Почетак » У посети Велењу » Вести » У посети Велењу
Сарадња Ваљева и Валења из године у годину је све интензивнија и обухвата све више области, поред образовања и привреде. Представници града Ваљева- директор градске Дирекције Драган Јеремић, чланови Градског већа Александар Вујић и Добросав Јанковић боравили су у овом словеначком граду на свечаности поводом Дана општине Велење.
 
Највећи дечји фестивал у Словенији, посвећен Пипи Дугој Чарапи, 26. Пикин фестивал, отворен је у недељу, а од 20. до 22. септембра на Фестивалу су се представили најмлађи Ваљевци, ученици ОШ „Нада Пурић“, „Сестре Илић“ и полазници Униног креативног центра.
 
Велики дечји „Пикин фестивал“ је прилика да деца из целе Словеније представе своја достигнућа и креативност. Бројни штандови дуж обала Велењског језера су радионице вајаства, сликарства, луткарства, представљају се све сфере живота- историја, географија, екологија, као и професионална занимања, институције, спортске активности, одржавају се музички и позоришни програми.
 

Чланови луткарске радионице ОШ „Нада Пурић“ су у два термина одиграли луткарску представу „Покажи шта знаш“ на позорници Пикиног фестивала, која је смештена на обали Велењског језера. Околина језера, у седам дана трајања фестивала, постаје дечји град, у који долазе малишани из свих словеначких школа.
 
ОШ „Сестре Илић“, која већ шест година успешно сарађује са велењском школом „Густав Шилих“, на сцени тамошњег Културног центра се представила позоришном представом „Како деца расту“. Прве три сцене представе су изведене на словеначком језику, што је посебно поздрављено од стране публике.
 
Полазници Униног креативног центра су демонстрирали своје вештине у оквиру радионица за обликовање фигура од специјалне глине „ајклеј“ и радионице за израду лутака. Словеначка деца су веома заинтересовано учествовала у изради фигурица од глине, које су потом могли да понесу за успомену. Демонстрацију могућности ове чудесне глине извели су партнери из фирме „Медија планет“ Организаторима Пикиног фестивала, чланови Унине креативне радионице су поклонили велику лутку Пипи Дугу Чарапу, за успомену на лепо дружење и сарадњу.
 
Током боравка у Велењу остварени су бројни контакти, потврђена стара и успостављена нова пријатељства. Осим званичних сусрета са предстaвницима општине Велење, гости из Ваљева су оствaрили контакте са организаторима Пикиног фестивала, надлежнима из Културног центра и привредницима из Велења. 
 
Професори разредне наставе из ОШ „Сестре Илић“ су сарађивали са учитељима и наставницима који предају српски језик и радиће на новом прилагођеном уџбенику за учење ћирилице за ученике из Словеније. Иначе, школа „Густав Шилих“ је једина школа у Словенији у којој се учи српски језик.
Део ученика је био смештен у Омладинском хотелу, а део у породицама ученика, што је била лепа прилика да се успоставе нова пријатељства. И овом приликом су Ваљевци исказали захвалност за помоћ након прошлогодишњих поплава, када су ученици, наставници и родитељи из Велења, у Ваљево упутили помоћ за ученике ОШ „Сестре Илић“.
Боравак ученика из Ваљева су помогли Град Ваљево и фабрика „Горење“.
 
 
 
 
 
 

 

Leave a Comment