У служби грађана

Почетак » У служби грађана » Вести » У служби грађана

У Ваљеву ће се већ данас на улицама наћи 10 комуналних полицајаца који су у претходном периоду прошли обуку у Кули и положили стручне испите. Предвиђено је да службу чини укупно 20 комуналних полицајаца.

“Основни задатак комуналне полиције је да помаже својим грађанима, да буду правични и строги, да разумеју проблеме својих суграђана“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић на данашњој промоцији комуналне полиције у Градској кући. Уз тесну сарадњу са Полицијском управом у Ваљеву и коришћење предности видео надзора града, очекује се да нам град постане чистији, уређенији и са много мање комуналних прекршаја, нагласио је градоначелник.
Послови нове службе су одржавање комуналног реда, контрола примене закона и прописа из надлежности града, надзор у јавном градском и другом саобраћају, заштита животне средине, културних добара, улица и других јавних објеката од значаја за град. Начелница Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне делатности Драгана Ђенић је рекла да је рад комуналне полиције тесно повезан са комуналном инспекцијом и органима полиције.
Начелник Одељења комуналне полиције Синиша Ђурић је истакао да је њихов задатак пре свега превентивно деловање, али да ће они који упорно буду кршили комунални ред бити кажњавани. Ђурић сматра да број од само десет комуналних полицајаца не би требало да буде препрека у обављању послова. Он је најавио да ће ускоро комунални полицајци радити и поподне и током викенда када је и регистрован повећан број комуналних прекршаја. Нова служба моћи ће да легитимише, привремено одузима предмете, одводи и кажњава прекршиоце…јер у обављању своје дужности комунални полицајци имају статус службеног лица. У плану је промоција комуналне полиције у граду, али и по школама. Грађани ће их лако препознати, јер носе значку са натписом “Комунална полиција“ и грбом града, као и плочицу са именом, презименом и службеним бројем.
Бројеви телефона комуналне полиције на које грађани Ваљева могу да пријаве проблеме су 294-851 и 294-852.
 

 

Leave a Comment