У среду почиње Летња баскет лига

Почетак » У среду почиње Летња баскет лига » Актуелно » У среду почиње Летња баскет лига

Летња баскет лига одржаће се од 20. до 28. јула на отвореном терену „Студент“. Организатор је Кошаркашки клуб „Студент“, а покровитељ је град Ваљево. Представници организатора Мирослав Ристивојевић и Радомир Симић су позвали Ваљевце да од среде 20. јула, од 17.00 часова присуствују овом такмичењу, које се организује по свим правилима ФИБА. Летња баскет лига ће се од идуће године бодовати за првенство Србије у баскету „три на три“.
Letnja 1
Радомир Симић, у име организатора турнира, Кошаркашког клуба „Студент“,  рекао је да ће учествовати такмичари у свим категоријама- од пионира до ветерана.

„Ове године смо у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије (КСС), уврстили Летњу баскет лигу у календар КСС. Промовишу се правила баскета „три на три“, који је постао и олимпијска дисциплина. Ова Баскет лига је у великој мери посвећена деци и највећи број екипа које су пријављују су пионирске, кадетске и јуниорске екипе. До сада се јавило око 30 екипа, а сваке године се пријави око 40 екипа. Ове године су пријављене и четири екипе девојчица, што нас радује, јер још увек немамо клуб који се бави женском кошарком“, нагласио је Радомир Симић.

Наградни фонд је 100.000 динара. Првопласирана екипа добија 60.000, другопласирана 30.000 и трећепласирана 10.000 динара. За остале категорије су обезбеђени пехари и медаље за прва три места.

Комесар за такмичење Мирослав Ристивојевић је појаснио најважнија правила овог такмичења:
„Модификована су правила у односу на баскет који се уобичајено игра, али су то званична правила ФИБА. Пријављују се четири играча, која чине једну екипу. Три играча су на терену. Не постоји бројање фаулова по играчу. Тим се кажњава бонусом и то када се направи више од пет фаулова слободним бацањем, а више од девет фаулова слободним бацањем и лоптом са стране. За више од 11 фаулова противничка екипа добија два слободна бацања и лопту са стране. Лопта после коша припада екипи која је примила кош.“

Пријава екипа је у агенцији „Софинг“, Пантићева 61, или преко сајта www.letnjabasketliga.info. Котизација за пријаву је 1000 динара од пионирске до јуниорске селекције, 1.500 за јуниорски тим и 6.000 динара за сениорску екипу.

Покровитељ 18. Летње баскет лиге је град Ваљево, који је за ову традиционалну спортску манифестацију издвојио 200.000 динара.

Више информација о Летњој баскет лиги можете добити на звачиној интернет страници www.letnjabasketliga.info и Фејсбук страници https://www.facebook.com/letnjabasketligavaljevo/?fref=ts

letnja 2