У суботу Фестивал дуван чварака

Почетак » У суботу Фестивал дуван чварака » Вести » У суботу Фестивал дуван чварака
У граду на Колубари у суботу 11. октобра биће одржан девети по реду Фестивал дуван чварака оригинал ваљевски, речено је на данашњој конференцији за новинаре.
 
Ђорђе Милановић, председник Организационог одбора Фестивала је најавио програм. Програм почиње већ у 7 часова потпаљивањем оранија, у 10.00 је продајна изложба, а у 12 часова је свечано отварање фестивала. Након отварања фестивала биће изведен културно – уметнички програм у коме учествују културно уметничка друштва „Абрашевић“, „Крушик“, „Ђердан“, „Извор“, Етно група „Колубарке“ и Хорић „Срцуленце“. У 13.30 часова је предвиђено узимање узорака, у 14.00 концерт Мирјане Алексић звезде Гранда, док је проглашење победника  у 15.30 часова. И на крају у част победника биће одржан концерт Милана Топаловића Топалка у 16.00 часова.
 
На овом такмичење у прављењу дуван чварака учествоваће 40 месара за разлику од прошле године када је учествовало 24 месара из Ваљева и околине, док ће више од 50 произвођача учествовати у изложбено – продајном делу фестивала.  Као и претходних година на овом јединственом фестивалу  чварака  месари ће на лицу места припремати дуван чварке. Органицациони одбор је донео одлуку да фиксна цена чварака буде 1000 динара, речено је на данашњој конференцији. Из градске касе за ову манифестацију је опредељено 996 хиљада динара.
 
„Ваљевски специјалитет дуван чварци ће бити и ове године разлог и повод да наш град посети велики број гостију“, рекла је директор Туристичке организације Ваљево Драгица Чанковић и истакла је да је јуче у Београду одржана конференција за новинаре, уз присуство 30 новинара, који су најавили долазак на овај изузетно занимљив фестивал. Изложбено продајни део фестивала биће одржан на платоу Цента за културу, где се очекује велики број излагача различитих производа: меда, ракије, вина, зимнице, сувенира, сушеног воћа и разних рукотворина.
 
Организатор овог фестивала је Туристичка организација Ваљево, а покровитељ је Град Ваљево.
 

Leave a Comment