У суботу почиње Попис становништва, домаћинстава и станова

Почетак » У суботу почиње Попис становништва, домаћинстава и станова » Вести » У суботу почиње Попис становништва, домаћинстава и станова
Ваљево, као и остали градови у Србији су спремни за  Попис становништва, домаћинстава и станова, који почиње 1. октобра и трајаће до 15. октобра. На територији града Ваљева ће попис обавити 524 пописивача и 57 инструктора. Први резултати пописа очекују се 15. новембра.                                                                
 
Сви пописивачи ће имати легитимације са својом фотографијом и оверена овлашћења и дужни су да чувају као тајну податке које добију од грађана. У складу са Законом о попису становништва, домаћинстава и станова, грађани су дужни да приме пописиваче и одговоре на питања из упитника.
 
Грађани ће одговарати на два упитника- Пописницу и Упитник за домаћинство и стан.
 
У Пописници се налазе питања о основним подацима грађана, попут имена, презимена, места рођења, брачног статуса, образовања, економске активности, средстава за живот која се односе на изворе средстава за живот, али не и за висину зарада, или осталих прихода, средстава путовања које грађани користе, као  и функционисања и социјалне интегрисаности, што се односи на здравствене потешкоће у обављању свакодневних активности.
 
У Упитнику за домаћинство и стан налазе се подаци о домаћинству, површини и основу коришћења стана у коме живе грађани, као и о томе да ли се баве пољопривредном производњом.
 
Уколико пописивач не затекне никога у стану, оставиће обавештење када ће поново доћи. Сви грађани који из било ког разлога не буду пописани, моћиће накнадно да дођу у просторије Пописне комисије у згради Скупштине града Ваљева и ту оставе своје податке.
 
Подаци добијени пописом користиће се искључиво у статистичке сврхе и неће бити основа за било каква опорезивања грађана, или у коришћени у било које друге сврхе.
 
Попис 2011. године спроводи се у сарадњи са Републичким заводом за статистику, локалним самоуправама, а пројекат је подржан од стране Европске уније.

Leave a Comment