У суботу се одржава акција пешачења и планинарења

Почетак » У суботу се одржава акција пешачења и планинарења » Актуелно » У суботу се одржава акција пешачења и планинарења

Акција пешачења и планинарења одржаће се у суботу, 22. октобра у Ваљеву, у организацији Планинарског клуба „Повлен“, најавили су на данашњој конференцији за новинаре заменик градоначелника Драган Јеремић, представници Планинарског савеза Србије и Планинарског клуба „Повлен“ из Ваљева. Ова акција се спроводи у оквиру пројкета „Развој здравих начина живота у Србији“ Министарства омладине и спорта и Планинарског савеза Србије, а подржава је град Ваљево.

Тог дана ће грађанима бити понуђене три стазе различите тежине и времена које је потребно да се обиђу. Прва стаза је названа „стаза љубави“ и у суботу у 9.00 часова је старт испред Центра за културу. Ићи ће се кејом реке Колубаре, преко парка на Пећини, Здрављака и Платана, Видрака до Тешњара. Ова стаза је дуга 3,8 км, спада у лаке стазе, а обилазак траје два сата.

Друга стаза је названа „стаза среће“ и спада у захтевније стазе, за чији обилазак је потребно 3,5 сата. Полазак је такође у 9.00 часова испред Центра за културу, поред Храма Васкрсења Господњег, дуж реке Градац до Дегурића. Трећа стаза је најзахтевнија и названа је „стаза здравља“, дужине је 12 км, а планирано време обиласка 5 сати. Полазак је испред ресторана „Видра“ на Градцу, иде се дуж реке Градац, поред Коњичког клуба, Дегурићке пећине, манастира Ћелије, па преко Аничића брда до Градца.

Заменик градоначелника Ваљева Драган Јеремић је рекао да је град Ваљево спреман да формира што више пешачких стаза у граду и околини.

„Култура пешачења је у Европи веома развијена, али код нас није. Замолио бих грађане  да се у што већем броју укључе у ову акцију и да пешаче тог дана, са жељом да им то прерасте у навику“, рекао је заменик градоначелника. Он је додао да је проблем у нашем граду недостатак бициклистичких и стаза за пешачење.

„Намеравамо да у буџету за идућу годину определимо новац за уређење стазе од Пиваре до Маркове столице. Имамо проблем стазе на Градцу, која је лети популарна, али аутомобили онемогућавају пешацима да је безбедно користе.

Захваљујем се Планинарском друштву „Повлен“ на овом пионирском послу и Планинарском савезу Србије на подршци. Ми смо град који је окружен планинама, али ниједна није искоришћена. Имамо руиниране домове на врховима тих планина и лоше путеве. Намеравамо да обновимо што више можемо ове капацитете, али је за то потребно време“, рекао је заменик градоначелника.

Бранислав Божовић из Планинарског савеза Србије се захвалио граду Ваљеву на подршци и истакао да је то веома битно због односа према овом спорту.

„Планинарство постоји 115 година и наш савез је један од најстаријих савеза у Србији. Ваљево је планинарски центар и планинарство је врло значајно за Ваљево. У трасирању два европска пешачка пута Е4 и Е7, кроз Ваљево је спуштен коридор Е7, зато што Ваљево поседује туристичке, културолошке и спортске вредности, као и традицију. Министарстрво омладине и спорта је, подржавајући овакве пројекте, тражило од Планинарског савеза Србије да се укључи у ширење информације међу грађанима о значају пешачења за здравље, социјализацији деце и најстаријих. Циљ овог пројекта, који се већ три године спроводи по градовима Србије, био је да се успостави стандард да свако место, уз помоћ планинарске организације, има обележене пешачке стазе, водиче ако су потребни и могућност да људи сами дођу у планинарску организацију како би их упутили да упознају град и околину кроз пешачење. Циљ је да пешачење постане навика људи“, рекао је Бранислав Божовић.

Љиљана Станојевић, председница Планинарског клуба „Повлен“ је истакла да је поред пешачења и здравих навика, циљ ове акције да наши грађани свих узраста изађу тог дана и подрже акцију, како би упознали град и околину.

„Ваљево је један од најлепших градова у Србији, са најлепшом околином. То не мислимо само ми, то су нам рекли и бројни гости који дођу ван Ваљева. Често нас посраме гости из Војводине и Београда, јер боље познају нашу околину. Зато желимо да обележимо стазе, да оне буду европске стазе и да ми будемо поносни када неко дође да може да прошета тим стазама. Ми смо се као клуб трудили да обележимо стазе колико смо могли. У томе су помогли бројни волонтери из нашег клуба, којима се захваљујем“, рекла је Љиљана Станојевић.

Душан Дракулић, начелник планинарскх акција у Клубу „Повлен“ је учествовао у припреми и обележавању стаза. Он је нагласио да је најзахтевнија стаза од ресторана „Видра“, узводно дуж реке Градац, поред Дегурићке пећине, до манастира Ћелије, сада обезбеђена на пружном прелазу. Та стаза сада иде испод моста и безбедна је за прелазак.

„И  краће стазе смо обележили и својим трудом, радом и ентузијазмом одржавамо, како би грађани могли у што већем броју да их користе. Пешачење је незаменљиво за здравље“, закључио је Душан Дракулић.

Осим грађана, на акцију пешачења и планинарења, која се одржава у суботу, позване су и све ваљевске школе. Очекује се велики број грађана, чиме ће се на прави начин промовисати здрави начини живота, али и Ваљево и околина, који су прави рај за ову врсту рекреације.