У суботу свечано отварање балона у Петници

Почетак » У суботу свечано отварање балона у Петници » Вести » У суботу свечано отварање балона у Петници
Балон у Петници биће свечано пуштен у рад у суботу, 7. фебруара, са почетком у 14.00 часова. Инвестиција, вредна 23 милиона динара, први радни дан започеће Пливачким митингом “Живојин Мишић”, на коме ће учествовати 200 пливача из 14 клубова из целе Србије, од чега је 80 Ваљеваца. Пливачки митинг почиње у 9.00 часова распливавањем, а трке крећу од 10.00 часова.
 
Свечано отварање је у 14.00 часова, а присуствоваће Александар Шоштар, председник Спортског савеза Србије и Ватерполо клуба “Партизан”, као и гости из Пливачког и Ватерполо савеза Србије.
 
У 15.00 часова селекција града, коју чине ватерполисти клубова “Валис” и “Валис 93” одиграће утакмицу са екипом “Радничког” из Крагујевца.
 
На данашњој коференцији за новинарем, којој су присуствовали директори градске Дирекције и компаније „Артек“ која је изводила радове, „Валиса“, као и представници Пливачког клуба „Валис“ и „Валис 93“, објашњено је шта се десило прошле субота, за када је било заказано отварање балона. Драган Јеремић, директор ЈП “Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева” рекао је да су сви проблеми отклоњени истог дана, када је због јаког ветра и нестанка струје, балон спуштен.
 
“Балон је сада комплетан и изгледа као прави базен са свим пратећим садржајима, јер су сређене свлачионице и тоалети. Хаварија од прошле недеље није имале никакве финансијске последице. Нормална процедура је да се балон спусти, уколико буде неких великих олујних ветрова и у будуће”, објаснио је Драган Јеремић.
 
Александар Вучур, власник фирме “Артек” која је изводила радове је рекао да је овај балон права ствар за грађане и град Ваљево и да је ваљевски балон највећих димензија у Србији.
 
“Једна од нормалних процедура, које се не користе често, али и невреме од прошле недеље није уобичајено, јесте да се балон брзо спусти, како би се минимизирала могућа штета. Дакле, балон се није срушио, нити пао и све је урађено у контролисаним условима. Људи са базена су добро одреаговали и није било ни техничке грешке, ни људског фактора. То је био сплет околности, какав се ретко среће и зато смо балон морали да спустимо. Балон је безбедан за употребу, гаранција је две године, тако да грађани могу да буду потпуно сигурни да су добили врхунски објекат. 
 
Ваљево је феномен по броју деце која се баве пливачким спортовима, а нису имали услове. И ја лично сам задовољнији, ако овај балон буде имао праве ефекте.”, рекао је директор “Артека”.
 
Александар Мијаиловић, директор Установе физичке културе “Валис” је рекао да се ова установа суочава са озбиљним проблемом недостатка довољног броја запослених. Због тога, балон неће бити одмах отворен за грађане, већ само за пливачки и ватерполо клубове.
 
“У овом тренутку “Валис” има 14 запослених, а да би балон радио потребно је 11 људи. Ја и данас идем у Београд да надлежном министарству упутим захтев за одобрење да се запосле људи. Ако нас и овај пут одбију, бићемо принуђени да јавном набавком нађемо агенцију преко које ћемо ангажовати довољна број људи”, рекао је Мијаиловић.
 
Балон ће у почетку користити пливачи и ватерполисти, а у наредном периоду је планирано да сва деца основних и средњих школа у Ваљеву, по симболичним ценама иду на обуку непливача и пливање, с циљем да Ваљево постане града без и једног непливача. Са довољним бројем запослених у „Валис“ и грађани Ваљева ће запливати у наткривеном базену у Петници.
 

Leave a Comment