У сусрет 30. Тешњарским вечерима

Почетак » У сусрет 30. Тешњарским вечерима » Вести » У сусрет 30. Тешњарским вечерима

Јубиларне 30. Тешњарске вечери почињу у петак, 5. августа и трајаће до 11. августа, најавили су на данашњој конференцији за новинаре чланови Савета ове манифестације.

Председник Савета Александар Вујић Суботић је рекао да је Савет имао велику обавезу да организује јубиларне Тешњарске вечери, које су најзначајнија и најпопуларнија манифестација у нашем граду. „Ми смо се потрудили да овај програм буде једнако квалитетан, као и претходних година. Било нам је значајно да, иако су јубиларне 30. Тешњарске вечери не пробијемо трошкове који су на нивоу прошлогодишњих. Захвалио бих се свим спонзорима, на првом месту Ваљевској пивари, која нас је и ове године значајно подржала. Захваљујем се и осталим спонзорима, јер без њих не би могли да организујемо ову манифестацију. Град Ваљево је одвојио 2,5 милиона динара за програмски део манифестације“, рекао је Александар Вујић Суботић и позвао суграђане да испрате бројна дешавања.

Дејан Богојевић, члан Градског већа задужен за културу и члан Савета, осврнуо се на део програма ван музичких дешавања

„Поред дечјих програма који ће се свакодневно одржавати, имаћемо и гошћу Славку Кликовац, дечју песникињу из Црне Горе, биће организоване школе екстремних спортова, радионице за децу, изложбе полазника тих радионица у Малој галерији Центра за културу. Моја сугестија је да идуће године буде још више програма за децу. Издвајам и ликовне изложбе, нарочито отварање изложбе слика венецуеланског сликара у галерији „Трнавац“ 9. августа, биће отворена и изложба слика из колекције Модерне галерије. Изложбом ваљевских ликовних уметника ће и почети Тешњарске вечери, а имаћемо још две изложбе у Холу Центра за културу. Једна је изложба слика Миодрага Ћировића, једног од најбољих ваљевских сликара, који није излагао у Ваљеву последњих 13 година, а друга је заједничка изложба слика аутора из 15 земаља.

Биће одржана и хит представа „Цацијев успоменар“ Милана Цација Михаиловића, ведра представа, права за „Тешњарске вечери“.

У књижевном програму представићемо ваљевске ауторе и издања. Очекује нас књижевно вече Пере Зупца, као и вече значајних словеначких песника“, рекао је Дејан Богојевић и нагласио да нас у музичком делу програма очекују концерти групе „Пилоти“, Зорице Брунцлик, Неде Украден, групе „Бјесови“, као и мини „Гитаријада“ где ће се такмичити бендови, који ће учествовати на 50. зајечарској „Гитаријади“. Тешњарске вечери су прилика да удовољима укусима већине суграђана“, рекао је Дејан Богојевић.

В.д. директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић рекла је да ће се ваљевски туризам бити представљен посетиоцима на два инфо пулта у Тешњару и на Тргу Живојина Мишића.

„Спровели смо јавни позив за издавање у закуп штандова за роштиљ. Изабране су три локације- Бирчанинова улица код Месне заједнице, посебни део зграде у Бирчаниновој и Плато Центра за културу. За продајно-изложбене штандове смо имали три критеријума: стари занати, прехрамбени и комерцијални производи. Укупно имамо 50 излагача и штандови ће бити у Тешњару од врха до мермерног моста, на трговима Живојина Мишића, Десанке Максимовић, кнегиње Љубице, на Платоу Центра за културу и код сата у Кнез Милошевој улици“, рекла је Ана Марковић.

Извршни директор манифестације Весељко Белушевић је обавестио да ће се програми одржавати на уобичајеним местима. Сви концерти ће бити на Летњој позорници, а пена парти на Платоу Центра за културу.

„У сарадњи са Саобраћајном полицијом и Одељењем за урбанизам Градске управе донето је решење за затварање саобраћаја. До 17 сати моћи ће да се улази излази из Тешњара. После тог времена ћемо зауставити саобраћај у Тешњару. а Улице кнеза Грбовића и кнеза Јовице ће бити затворене за саобраћај из Бирчанинове улице, док ће преко дана бити отворена Бирчанинова улица из правца Пекаре. Дечји програми ће се одржавати у Летњој башти Дома војске. Потрудили смо се да у сарадњи са свим јавним предузећима и службама обезбедимо максималне услове за учеснике и посетиоце. У горњем делу Тешњара ћемо имати зелени расадник. Биће појачан рад полиције, комуналне полиције и инспекције. Последње вечери ће изаћи „Тешњарски гласоноша“, информисао је о дешавањима Весељко Белушевић.