У току је MICS – и даље потребна подршка домаћинстава

Почетак » У току је MICS – и даље потребна подршка домаћинстава » Вести » У току је MICS – и даље потребна подршка домаћинстава
Пето национално Истраживање вишеструких показатеља положаја жена и деце у Србији – MICS, које спроводе Републички завод за статистику и УНИЦЕФ је у току, а закључно са 14. мартом анкетирано је тек нешто више од половине планираних домаћинстава, односно 52,1% домаћинстава на нивоу Републике Србије.
 
Најчешћи проблем са којим се анкетари суочавају на терену јесте то што је одзив домаћинстава у центру великих градова мањи од очекиваног и потребног за добијање квалитетних података.Успех овог значајног и комплексног истраживања зависи од одзива домаћинстава и њихове спремности на сарадњу.
 
Позивамо све грађане да се одазову позиву и отворе врата својих домова анкетарима који носе јасна и видна обележја УНИЦЕФ-а и Републичког завода за статистику. Једино тако можемо добити појединачни извор података који се не прикупљају редовним статистичким истраживањима из области образовања, услова живота, социјалне заштите, здравственог стања и заштите жена и децe.
 
Напомињемо да су индивидуални подаци тајни, да неће бити  јавно доступни и да ће се користити  искључиво у статистичке сврхе. А добијени показатељи послужиће за креирање политика и планирање конкретних мера помоћи.
 
Једанаест тимова (укупно 88 сарадника РЗС-а) обилази домаћинства изабрана у национално-репрезентативниузорак, као и урепрезентативни узорак ромских насеља у Републици Србији (укупно 9100 домаћинстава широм Србије)и прикупља податке о домаћинствима, женама у фертилном добу (15-49 година) и деци млађој од пет година. Сви анкетари су добро обучени, упознати са комплетном методологијом истраживања и припремљени за теренски рад.
 
Подаци прикупљени током петог циклуса MICS-а биће објављени у посебном извештају и биће доступни на Интернету.
 
О MICS истраживању
Истраживање вишеструких показатеља (Multiple Indicator Cluster Survey – MICS) је међународни истраживачки програм развијен од стране УНИЦЕФ-а у сарадњи са другим агенцијама УН који се спроводи сваких пет година (са тенденцијом преласка на трогодишњу периодику) у више од 100 земаља света да би се обезбедила међународна упоредивост, континуитет истраживања и временска серија података. Неки од најважнијих индикатора који се израчунавају из података прикупљених овим истраживањем су индикатори о условима у којима деца расту и развијају се, потхрањености и гојазности деце, са крајњим циљем да се очува и унапреди здравље, раст и развој најмлађих. Индикатори о вакцинацији (имунизацији) најмлађе деце (старости 0-2 године), у сарадњи са Министарством здравља и Институтом за јавно здравље (БАТУТ), прикупљају се у домаћинствима и у здравственим установама.
 
Контакт за додатне информације о Истраживању и анкетирању:
Републички завод за статистику:
Надежда Богдановић, главни методолог, тел. 011/2412-922, лок. 357, e-mail: nadezda.bogdanovic@stat.gov.rs
Весна Зајц, методолог, тел. 011/2412-922, лок. 298, e-mail:[email protected]
 
УНИЦЕФ
Јадранка Милановић, представница за комуникације, тел. 063 336 283, e-mail: [email protected]
Александра Јовић, специјалиста задужена за мониторинг дечијих права, тел: (011) 3602-100;

Leave a Comment