У току је Школица пливања за 150 ученика првог разреда

Почетак » У току је Школица пливања за 150 ученика првог разреда » Актуелно » У току је Школица пливања за 150 ученика првог разреда
skolica3skolica1skolica2skolica6skolicaskolica1skolica4skolica5

Програмима и пројектима у 2016. години, у складу са препорукама УНИЦЕФ-а, Локалним планом акције за децу града Ваљева биће обухваћено преко 900 деце.

У току је традиционална Школица пливања коју ће, у периоду од 20. јуна до 30. августа 2016. године, похађати 150 ученика првог разреда ваљевских основних школа. Програм је превасходно намењен деци чији родитељи или старатељи, због лоше материјалне ситуације, њима то не могу да приуште.  Деца ће Школицу пливања похађати у три групе, по 50-торо ученика, којима је обезбеђен превоз, три координаторке (професори физичког васпитања и професорка разредне наставе) и лиценцирани инструктори пливања. Град Ваљево Школицу пливања реализује у сарадњи са Пливачким клубом „Валис“ и Установом за физичку културу „Валис“. Данас је децу на базену посетио помоћник градоначелника града Ваљева Саша Симић.

„Ово је друга група деце која похађају Школицу пливања, Школица ће трајати до 31. августа и обухватиће 150-торо деце која нису била у могућности да похађају сличне школице које организује Установа за физичку културу „Валис“. У сарадњи са овом установом и Пливачким клубом „Валис“ ми смо омогућили овим малишанима да науче да пливају, да бораве овде на базенима, а до сада је кроз Школицу пливања коју финансира Град, прошло 900 деце. Стратегија Града и кабинета градоначелника је да Школицу пливања организујемо током целе године, како би што више деце обухватили овим програмом“, истакао је помоћник градоначелника Саша Симић.

Партнер у реализацији овог програма града Ваљева је Пливачки клуб „Валис“. „Ако узмемо у обзир податак да ће до сада скоро 1000 деце проћи кроз овај програм, ми то пре свега гледамо са аспекта здравља, али и са социјалног аспекта. Сви знамо да је пливање веома здраво и да би деца требало да се баве овим спортом, посебно ако имају проблема са деформитетом кичме, стопала, или проблема са астмом. Пливањем се то временом отклони. У исто време, морамо имати у виду да се годишње у свету 300.000 људи удави, тако да је веома значајно да деца науче како да се безбедно понашају у води“, рекао је Бранислав Ковачевић из Пливачког клуба „Валис“ и истакао да је ово један од бољих пројеката који град Ваљево спроводи нарочито што су у питању деца, јер она су будућност.

Свечано уручење диплома за 150 полазника Школице пливања, биће организовано почетком септембра, по завршетку програма,  на пријему код градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића.

Студије показују да пливање код деце јача мишиће и омогућава равномерно обликовање свих мишића чиме се постиже правилно држање тела детета. Деца су у велим броју, након завршене Школице пливања коју Град финансира, наставила да се баве пливачким спортовима и постали су чланови пливачког или ватерполо клубова.

Град Ваљево је буџетом у овој години определио укупно  2,5 милиона динара за реализацију свих програма и пројеката из ЛПА.

У 2016. години у оквиру реализације Локалног плана акције за децу, осим Школице пливања, куповином гардеробе и средстава за личну хигијену, биће реализована и акција помоћи за 25 деце без родитељског старања из материјално најугроженијих породица, а у складу са препоруком и евиденцијом Центра за социјални рад.

Осим тога, у овој години реализовано је и седам пројеката који су добили средства након спроведеног конкурса и то:

Пројекат Друштва Ром Ваљево под називом „Играчка Балачка“ којим ће у програме Предшколске установе „Милица Ножица“ бити по први пут укључена деца ромске националности узраста од 3-5 година.

Пројекат Удружења за едукацију и креативни развој „Унин центар“ под називом „Стопама славних предака“ којим ће деца бити упозната са ликом и делом познате српске поетесе Десанке Максимовић.

Пројекат Подружнице математичара Ваљево под називом „Од игре до науке кроз свет математике“ којим ће деци  кроз такмичења и логичке задатке бити популаризована математика.

Пројекат Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“ под називом „Школа живота у природи“ којим ће деци бити омогућено да бораве у природи и уче о истраживачком духу.

Пројекат Удружења родитеља, деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју „Загрљај“ под називом „Заједно кроз живот-подршка инклузији“ којим ће деца са инвалидитетом кроз радионице бити укључена у заједницу.

Пројекат Планинарског клуба „Повлен“ под називом „Планинарењем до здравља“ којим ће деци бити омогућено да се кроз излете и едукативне радионице упознају са природним ресурсима ваљевског краја.

Пројекат КЕС „Икстрим фемили 014“ под називом „Летња школа скејта и рола“ којим ће деца  похађати школу скејта и рола.

Иначе, Локалним планом акције за децу су обухваћене приоритетне мере, активности и програми које би требало предузети како би се остварили што повољнији услови за живот деце и њихово укључивање у друштво. План је усмерен ка свој деци града Ваљева, а посебно рањивим категоријама  (сиромашна деца, маргинализована, деца са сметњама у развоју, деца без родитељског старања и деца жртве насиља).

Од почетка имплементације Локалног плана акције за децу до данас, реализовано је преко 100 програма и  пројеката (у којима је учествовало 3600 деце узраста до 18 година) из области смањења сиромаштва, унапређења образовања, здравља, културе, положаја и права деце са сметњама у развоју, унапређења положаја деце без родитељског старања, деце са антисоцијалним и асоцијалним понашањем и унапређења информисаности деце и родитеља.  Реализован је програм бесплатне ужине за 100 најсиромашнијих ученика основних школа, имплементирана је Школица пливања коју је похађало 830 ученика првог  разреда из категорије социјално и материјално угрожене деце, реализован је програм помоћи у гардероби и средствима за личну хигијену за децу без родитељског старања  из социјално и материјално угрожених породица који је обухватио помоћ за 125 деце узраста до 18 година.