У току припреме за одбрану од евентуалних поплава

Почетак » У току припреме за одбрану од евентуалних поплава » Вести » У току припреме за одбрану од евентуалних поплава

Град Ваљево ових дана спроводи све потребне припреме у складу са оперативним плановима за одбрану од евентуалних поплава. Цистерне ЈКП „Водовод“ чисте сливнике кишне канализације, а обављају се и све неопходне припреме за чишћење нерегулисаних водотокова у складу са наредбом Окружног Штаба за ванредне ситуације. На данашњој седници, Штаб за ванредне ситуације наложио је надлежним јавним предузећима да у најкраћем року ангажују фирме које ће благовремено обавити ове послове. На основу извештаја водопривредног инспектора, река Колубара је у средње-ниском водостају и процењује се да ће моћи да прими додатну количину воде која се очекује након отапања снега.
 
Стручно-оперативни тим за поплаве свакодневно ће пратити ситуацију са водостајима река, а чланови Штаба и надлежне службе данас су обишли неколико потенцијално критичних локација –реку Обницу на деоници код насеља Веселиновићи, Љубостињу, Колубару.
 
Штаб је на данашњој седници оценио да је Град  уредно снабдевен водом, електричном и топлотном енергијом. Грејање у свим школама функционише без проблема. У току је санација квара на Постројењу за пречишћавање отпадних вода у Горићу, где се излила одређена количина воде, а у згради у Карађорђевој улици број 2 котларница не ради због оштећења димњака где надлежне службе раде на санацији квара.
 
Све школе почеле су данас са радом, једино су у школи „Владика Николај Велимировић“ скраћени часови због оштећења кровне конструкције. Због квара на далеководу, школа у Дивцима није имала електричну енергију данас. Сви вртићи Предшколске установе „Милица Ножица“ осим „Звончића“ раде уобичајеним режимом.
 
С обзиром на то да није било нових снежних падавина и да је дневна температура у плусу, Предузеће за путеве Ваљево и „Инграп-Омни“ раде на даљем ширењу пролазности коловоза на локалним и некатегорисаним путевима и интервенишу по посебним налозима на деоницама у селима где има још заосталог снега.  Спасилачки тимови имали су у протекла 24 сата две акције евакуације и збрињавања лица, а механизација коју је ангажовао републички Штаб за ванредне ситуације биће ангажована на даљем рашчишћавању снега на тешко приступачним сеоским путевима где је најкритичнија ситуација као што су деонице у Горњем и Доњем Таору и Бачевцима.
Грађани чији су објекти оштећени због обилних снежних падавина, штету могу пријавити у најближој месној канцеларији тако што ће поднети захтев, који ће потом бити прослеђен градској Комисији и на тај начин ће ући у даљу законску процедуру.
 
Штаб је на данашњој седници још једном упозорио грађане да поштују заштитне траке које су постављене око објеката у граду где постоји потенцијална опасност од пада веће количине снега са крова и леденица. Иако је протеклих дана због снега и леда оштећено неколико аутомобила у граду, нико није повређен, али је додатна опрезност свих грађана неопходна.
 
Народна кухиња од данас се враћа уобичајеном режиму рада, а смањен је и број захтева корисника социјалне помоћи. 

Leave a Comment