У току радови на реконструкцији Дома војске

Почетак » У току радови на реконструкцији Дома војске » Вести » У току радови на реконструкцији Дома војске
Радови на реконструкцији Дома војске су у пуном јеку и до 19. априла се очекује да буде завршена прва фаза реконструкције фасаде и крова једног од најлепших објеката у граду. Да се радови одвијају планираном динамиком, уверили су се данас представници Града Ваљева на челу са градоначелникм Станком Терзићем, који су са представницима медија обишли зграду Дома војске.
 
„Након земљотреса у Мионици 1998. и НАТО бомбардовања 1999. године објекат је доживео значајна оштећења. Почетком 2000. године организовали смо Иницијативни одбор задужен да санира зграду Дома војске. Урађени су бетонско-армирачки радови у подруму и на тавану и радови су заустевљени. Прошле године, након 12 година су радови настављени. Кренули смо да сређујемо кров, мењамо сстоларију и сређујемо фасаду. Са Министарством одбране смо 2011. године постигли договор о преузимању овог објекта. Процењена је вредност 517.000 евра. Ваљево је Министарству одбране уступило четири стана, вредности 144.000 евра. Преосталих 373.000 евра отплаћујемо четири године. Прошле године смо исплатили 93.000 евра и град ће измирити у наредне три године своје обавезе.
 
Урађен је пројекат санације екстеријера, обављена је јавна набавка и радове је добило Грађевинско предузеће „Неимар пројект“ из Ниша. Настојали смо да што више ваљевских фирми буде ангажовано на радовима. Ово је прва фаза сређивања Дома војске и треба да определимо намену објекта и у складу са тим ћемо урадити пројекте уређења ентеријера и пројекте партерног уређења.
 
Желимо да чујемо најпре мишљење струке, а онда ћемо обавити консултације са представницима јавног, културног и политичког живота, наше суграђане и да постигнемо колико је могуће, неки консензус око опредељивања намене овог објекта. Трудимо се да радимо оперативно и ефикасно, али нећемо доносити исхитрене одлуке од којих бисмо имали већу штету него корист. Ревија „Колубара“ је прошле године организовала анкету о намени Дома војске и користићемо ставове објављене и у тој анкети, када будемо отворили стручну рсправу.
 
Ипак, док не определимо намену објекта, морамо урадити све што се може. Стару зграду у којој је некад била билијар сала, а која се урушила, морамо срушити. Треба да санирамо ограду и санитарно уредимо простор“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.
Драгана Ђенић, координаторка пројекта, рекла је да је град темељно и озбиљно приступио извођењу радова на овом објекту, имајући у виду значај зграде за све грађане Ваљева.
 
„Завод за заштиту споменика културе је урадио пројекат санације крова и рестаурације фасаде и фасадне столарије. У буџету је опредељено 20 милиона динара за ове радове. У децембру смо започели радове, иако је то време које није погодно за грађевинске послове. Сви смо били скептични шта ће моћи да се уради у том периоду. Време нас је послужило, јер је била блага зима, али и пожртвовани извођачи, који су уложили озбиљан рад“, рекла је Драгана Ђенић.
 
Аутор пројекта Тихомир Дражић из Завода за заштиту споменика културе и представник надзорног органа Алекснадар Лазаревић из Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева су рекли да су замењени сви оштећени делови кровне конструкције, кров је покривен новим црепом, урађени су и монтирани нови прозори, завршене су лимарске опшивке. Објекат је сада заштићен од прокишњавања и заустављено је даље пропадање.
 
„Предстоји рестаурација лимене куполе, њено чишћење и заштита, рестаурација дрвене столарије, глетовање и бојење фасаде“, рекао је Александар Лазаревић.
 
Велибор Ђорђевић, из Дирекције за изградњу Ваљева је најавио постављање громобрана и пратећег уземљивача, као и декоративне расвете.
 
„Време нас је послужило и максимално смо одговорно урадили посао до сада. Педстојеће радове радићемо подједнако савесно и квалитетно и посао ће бити завршен до 19. априла“, рекао је Драган Младеновић, дипломирани грађевиснки инжењер и представник ГП „Неимар пројект“ из Ниша, који изводе радове на Дому војске.
 
Након обиласка радова на Дому војске, градоначелник Станко Терзић, представници Дирекције за изградњу, градске архитекте, представници Завода за заштиту споменика културе су одржали састанак на коме су разматрали могућности да се у складу са потребама града и правилима струке, дође до најбољег решења о намени објекта.
 
На састанку је речено да ће се до одлуке о коначној намени објекта доћи широком јавном расправом, на коју ће бити позвани представници струке, али и све заинтересоване институције и јавност града.
 
 

Leave a Comment