У Ваљеву ће бити основано професионално позориште

Почетак » У Ваљеву ће бити основано професионално позориште » Актуелно » У Ваљеву ће бити основано професионално позориште

„Ваљево треба да има професионално позориште и руководство града Ваљева ће дефинисати најбољи могући оснивачки модел у најскорије време. Буџетом града Ваљева опредељено је три милиона динара за почетак оснивања позоришта, што не значи да ће то бити и коначан износ средстава“, оценио је градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић на округлом столу организованом у холу Центра за културу где је било речи о моделима и начину формирања професионалног позоришта у Ваљеву.

Градоначелник Гвозденовић је овом приликом нагласио да је његов лични став и став Градског већа да Ваљево треба и мора да има позориште. „Морамо ићи у корак, не само са временом, него и у корак са потребама, када је култура у питању, која је незаслужено била у неком периоду прилично запостављена. Ваљево је значајан град у Србији и Ваљево мора да се нађе у групи са оним локалним самоуправама које имају професионално позориште“, рекао је између осталог градоначелник и нагласио да ће бити простора и за пројектно финансирање.

Округлом столу присуствовали су и заменик градоначелника др Драган Јеремић, члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић, директор Центра за културу Милош Смиљанић, као и Ваљевци- Нела Михајловић, Ангелина Лукић, Петар Станојловић, Небојша Миловановић, Мирослав Трифуновић, као и многи други еминентни глумци, режисери, драмски писци и други значајни људи из ове бранше.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић оценио је између осталог, да је добро да се чује мишљење и људи из струке када је реч о начину формирања професионалног позоришта у Ваљеву. „Важно је водити рачуна о финансијском аспекту позоришта, а неопходна су нам и искуства људи који се професионално у Србији баве овим послом“, рекао је између осталог Јеремић.

Члан Градског већа Дејан Богојевић нагласио је овом приликом да град Ваљево жели да уложи средства у оснивање позоришта и да ће градско руководство и убудуће подржати добре идеје које иду у прилог подизању ниво свести о значају културе.

Овом приликом размељена су мишљења о начину функционисања позоришта, техничким капацитетима, а присутни су изнели и конструктивне сугестије. Усаглашени су ставови свих присутних да је професионално позориште неопходно Ваљеву.