У Ваљеву о европским интеграцијама Србије

Почетак » У Ваљеву о европским интеграцијама Србије » Вести » У Ваљеву о европским интеграцијама Србије
„Савет Европе кроз програме подршке, помоћиће Србији у процесу европских интеграција. Циљ је боља информисаност  грађана и институција о принципима Европске уније и процесу приступања заједници европских народа“, нагласио је између осталог Constantin Yerocostopoulos, специјални представник генералног секретара Савета Европе у Србији, на округлом столу организованом у Ваљеву под називом  „Србија у процесу европских интеграција“.
 
„Савет Европе подржава неколико програма у Србији за демократизацију државе и друштва“, рекао је Yerocostopoulos и додао „ Србија  је међу последњим примљеним чланицама у Савету Европе па је природно да желимо да помогнемо у интеграцији институција. Преостало је још доста тога да се уради посебно у области системских закона и њиховој примени, али је генерално направљен помак напред у Србији на путу ка Европској унији“. Специјални представник генералног секретара Савета Европе у Србији, оценио је да се нада да ће Србија у овој години добити статус кандидата и тако стећи право да користи средства предприступних фондова ЕУ. Циљ Србије свакако је да постане чланица Европске уније 2012. године, нагласио је специјални представник ГС Савета Европе у Србији.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић у уводном излагању подсетио је на конкретне примере партнерског односа града Ваљева са градовима земаља чланица Европске уније, указујући на то да има низ могућности које би требало искористити. „Ваљеву ће помоћ Европе бити од изузетног значаја за наставак демократизације друштва и јачање институција. Партнерство са евроспким градовима нам је потребно како би обновили путеве, комуналне системе, унапредили развој пољопривреде и отворили нове фабрике и нова радна места. Трудићемо се да у будућности имамо спремне квалитетне пројекте за које ћемо тражити партнерство европских институција и спремно дочекати програме из фонда ЕУ. Процес интеграције се одвија превасходно на државном нивоу,али је учешће локалне заједнице у том процесу такође веома важно“, оценио је градоначелник Ваљева.
 

Говорећи о задацима Владе Републике Србије и Народне скупштине у наредном периоду, Laszlo Varga, председник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, оценио је да је најважнији задатак Владе и Скупштине на првом месту доношење системских закона у складу са европским, а потом и њихова примена. По његовим речима европске интеграције подразумевају прихватање европских вредности али и свеукупну европеизацију Србије. „Уз то, неопходно је и константно промовисати европске стандарде и вредности као и све могућности које произилазе из процеса придруживања“, рекао је Варга.

 
О Србији у процесу европских интеграцијаговорио је и Њ.Е.Clemens Koja, Амбасадор Аустрије у Србији. Он је овом приликом изразио уверење да ће се Србија врло брзо придружити заједници европских земаља. На округлом столу у Ваљеву, који су организовали Одбор за европске интеграције Народне скупштине, Европски покрет у Србији и Град Ваљево, поред осталих говорили су и Ксенија Миливојевић, саветница потпредседника Владе Републике Србије као и Наташа Драгојловић, члан Извршног одбора Европског покрета у Србији.

Leave a Comment