У Ваљеву обележен Дан примирја у Првом светском рату

Почетак » У Ваљеву обележен Дан примирја у Првом светском рату » Актуелно » У Ваљеву обележен Дан примирја у Првом светском рату
_dsc0671_dsc0672_dsc0675_dsc0682_dsc0684_dsc0687_dsc0689_dsc0690_dsc0694_dsc0710

У знак сећања на 11. новембар 1918. године, у Ваљеву је обележен Дан примирја у Првом светском рату. Венце и цвеће на споменик војводи Живојину Мишићу положила је заједничка делегација Команде гарнизона Ваљево у име Генералштаба Војске Србије, Регионалног центра Министарства одбране и Другог центра за обуку Ваљево у чијем  саставу су били потпуковник Александар Васиљевић, потпуковник Небојша Цветковић и капетан Зоран Ђурђевић, а у име града Ваљева венац је положио заменик градоначелника др Драган Јеремић.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић рекао је након церемоније полагања венаца и цвећа да је овај датум, по значају,  скоро потпуно исти као и девети мај. „То је једно сведочанство онога што су можда неки из Европе тежили да Србији одузму ту антифашистичку причу и да изузму ту чињеницу да је Србија увек била на страни победника и да је Србија увек била у борби против зла који је претио Европи у Првом и Другом светском рату. На нама је да негујемо традицију и да једним оваквим чином следимо антифашистичку борбу и да негујемо сећање на јунаке из Првог светског рата. Сматрам да овај датум заслужује још већу пажњу јавности и ми ћемо овај дан обележити на још величанственији начин“, истакао је Јеремић овом приликом.

Потпуковник Александар Васиљевић представник Регионалног центра Министарства одбране рекао је овом приликом да се Србија на овај дан сврстала на страну победника и да су величане победе српских јунака и војника. „Осим храбрих војника, на данашњи дан који славимо, треба споменути да смо имали и велике цивилне жртве у Првом светском рату. Данашњи дан, наш народ треба са поносом да слави као дан победе и то треба да уђе у свест нашег народа, да је ово један битан датум којим ми треба да се поносимо и да га обележавамо на што величанственији начин“, рекао је Васиљевић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у целом свету у знак сећања на на 11. новембар 1918. године, када је ступило на снагу примирје у Првом светском рату. Србија се с поносом и пијететом сећа хиљада цивила и ратника, невино и јуначки страдалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током Првог светског рата.