У Ваљеву обележен Дан војних ветерана

Почетак » У Ваљеву обележен Дан војних ветерана » Актуелно » У Ваљеву обележен Дан војних ветерана
1234567891011

Полагањем венаца и цвећа на споменик палим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године у кругу касарне у Ваљеву, обележен је Дан војних ветерана 4. децембар. Венце су положили: делегација Министарства одбране Републике Србије у саставу  потпуковник Зоран Цветковић, заменик команданта Другог центра за обуку, потпуковник Дејан Миловановић и мајор Никола Рајаковић, из Команде Другог центра за обуку, делегација града Ваљева коју су чинили помоћници градоначелника града Ваљева Мирослав Пимић и Саша Симић, делегација Удружења бораца рата од 1990. године града Ваљева и чланови породица погинулих припадника Војске Србије.

Након церемоније полагања венаца и цвећа истакнуто је да се Дан војних ветерана, обележава у складу са одлуком председника Републике Србије Томислава Николића 4. децембра. „Овај значајан датум гаји сећање на погинуле припаднике Војске Србије. Тог дана, 1912. године потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе и Краљевине Бугарске са Отоманском царевином. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало стари ратник, што је савремени термин за ветеране. Бригу о ветеранима преузело је војно министарство Владе Краљевине Србије. Избором овог датума за Дан војних ветерана, одређен је дан сећања на 1912. годину, када је Краљевина Србија ангажовала око 12% свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве уз стварање Балканског савеза са својим суседима. Војска Србије није и никада неће заборавити своје припаднике који су погинули, рањени или су на било који други начин дали допринос слободи отаџбине. То ћемо пренети и млађим генерацијама“, рекао је у обраћању овом приликом између осталог потпуковник Зоран Цветковић, заменик команданта Другог центра за обуку у Ваљеву.

Обележавању Дана војних ветерана присуствовали су официри, подофицири, војници, војни ветерани и породице погинулих припадника Војске Србије.