У Ваљеву обележен Међународни дан сестринства

Почетак » У Ваљеву обележен Међународни дан сестринства » Актуелно » У Ваљеву обележен Међународни дан сестринства

„Град Ваљево је врло значајан град у Србији, јер је Ваљево било град болница 1915. године, након славне Колубарске битке. Било је то време смрти, онако како је Добрица Ћосић у свом роману „Време смрти“ описао, а тај роман је наш, српски „Рат и мир“. Било је то време и страдања српског народа, али и победе хуманости у чувеној Ваљевској болници“, рекао је др Слободан Гвозденовић, обраћајући се присутнима на свечаној академији која је уприличена на Факултету здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум, у оквиру обележавања Међународног дана медицинских сестара.

Градоначелник је потом додао да је Ваљево данас Град који жели да иде брзо и чврсто напред, који жели да иде у корак са временом.

„Ако су тада очи Европе и свих великих европских земаља биле упрте у Ваљево, ми данас имамо обавезу да се што пре и на прави начин прикључимо тој Европи. Ова градска влада је спознала предности и могућности јавно-приватне сарадње и са Универзитетом Сингидунум ћемо ући у један пројекат, који се зове „Ваљево, здрав град“. Ова градска влада пружа потпору оним здравственим установама чији је оснивач, пре свега Дому здравља. Велико ми је задовољство да истакнем да је Дом здравља акредитован и да је добио одличне оцене,  98 од 100 поена. Ова акредитација важи седам година и зато упућујем све честитке менаџменту Дома здравља на труду и раду, а Град ће у складу са својим могућностима и даље пружати сваку врсту помоћи и потпоре“, закључио је у свом обраћању градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Директор Департмана за здравство др Зоран Јокић се захвалио свима који су својим ауторитетом и знањем помогли одржавање „Недеље здравља“, која је у току,  а коју организацију Факултета здравствених, правних и пословних студија и град Ваљево. Он се овом приликом осврнуо на развој и значај сестринства у свету у Србији.

„Код нас се високо образовање сестринства још увек не прихвата, или се прихвата са предрасудама у локалној средини. А у свету сестринство, као аутономну професију, нико не оспорава. Здравство у Србији и будућност сестринства, највише зависе од добро обучених и школованих медицинских сестара, које ће се по квалитету придружити сестринству у Европи, а не отићи у Европу, јер ми смо овде Европа. Кроз едукацију кадрова, креирање самосталне здравствене политике и истраживању у области сестринства, успех сестринства у Србији највише зависи од визије будућности ове јединствене професије. Универзитет Сингидунум у Ваљеву већ годину дана реализује визију и надам се да ћемо са ресурсима које имамо и које ћемо умножавати, постати значајан фактор и чинилац високог образовања“, рекао је др Зоран Јокић.

Присутнима, међу којима су били истакнути гости из академских кругова у Србији, представници градских институција, али и бројни средњошкоцли и студенти, обратили су се председник Универзитета Сингидунум др Милован Станишић, др Паја Момчилов, македонски академик Ангел Џамбазовски и директор Медицинске школе „Др Миша Пантић“ из Ваљева Александар Маравић.

На почетку свечане академије су глумице Катарина Вићентијевић и Алексадра Томић, у улогама Надежде Петровић и Милене Катић, казивале одломак из представе „Ваљевска болница“.