У Ваљеву обележен Светски дан цивилне заштите

Почетак » У Ваљеву обележен Светски дан цивилне заштите » Вести » У Ваљеву обележен Светски дан цивилне заштите
„Имамо задовољство да обележавамо Светски дан цивилне заштите у ситуацији када наша земља, преко Сектора за ванредне ситуације поново успоставља неоправдано запуштен и девастиран систем цивилне заштите у Републици Србији. Цивилна заштита у нашој земљи поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа како би се успоставио правовремени и ефикаснији одговор друштва на изазове и ризике којима смо као држава изложени“, рекао је градоначелник града Ваљева Станко Терзић у уводном обраћању на данашњој свечаности уприличеној поводом обележавања Светског дана цивилне заштите у Ваљеву.
 
Он је подсетио на то да су цео Колубарски управни округ у блиској прошлости задесиле велике катастрофе: земљотрес 1998.године, НАТО бомбардовање 1999. поплаве 2001, 2007. и 2010. године, клизишта 2006. олујни ветар и град 2003.2005. и 2007. године, велика суша и пожари 2011. и 2012. године, као и велике снежне падавине прошле зиме. „Последице ових катастрофа значајно су ублажене захваљујући ефикасном функционисању система цивилне заштите и припадника спасилачких служби града Ваљева. Посебно истичем резултате цивилне заштите остварене у ратним разарањима 1999.године. За узорно, храбро, одлучно и изузетно успешно извршавање задатака у одбрани и безбедности отаџбине 1999.године, цивилна заштита Ваљева одликована је орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена“, истакао је између осталог градоначелник Терзић.
 
Овом приликом градоначелник је указао на то да услед климатских промена и свог географског положаја, подручје Колубарског управног округа је све више угрожено од природних катастрофа-поплава, суша, олујног ветра, града и великих снежних падавина. Зато, град Ваљево и поред економске кризе издваја значајна средства за безбедносну заштиту простора, унапређење инфраструктуре и смањење ризика од катастрофа, а све у циљу да обезбеди ефикасан одговор у случају катастрофа.Такође, у циљу даљег јачања система заштите и спасавања, град Ваљево у складу са Законом о ванредним ситуацијама, спроводи активности на образовању својих јединица цивилне заштите.
 
Обележавању Светског дана цивилне заштите 1. марта, у Ваљеву  присуствовали су припадници Сектора за ванредне ситуације, представници Министарства унутрашњих послова, Министарства одрбане, Војске Србије, представници окружних, градских и општинских Штабова за ванредне ситуације, Хитне медицинске помоћи, представници градских и општинских институција, установа, као и припадници новоформираних специјализованих јединица цивилне заштите.  

Leave a Comment