У Ваљеву одржан Сабор народног стваралаштва Србије

Почетак » У Ваљеву одржан Сабор народног стваралаштва Србије » Актуелно » У Ваљеву одржан Сабор народног стваралаштва Србије
saborsabor1sabor2sabor5sabor7sabornaslovna

Сабор народног стваралаштва Србије, 44 по реду, одржан је у Ваљеву у организацији Савеза аматера Србије и ваљевског Центра за културу. Сабор је окупио више од 270 најбољих  играчких  и певачких група, народне свираче и певаче, одабране на регионалним и покрајинским саборима у Србији током године. У програму су учествовали ансамбли из Бруса, Осечине, Ивањице, Бора, Богатића, Гаџиног Хана, Крушевца, Старе Пазове, Деспотовца, Рековца, Сомбора, Куле, Штрпца, Гораждевца, Косјерића, Јагодине, Зрењанина, Нове Вароши, Ужица и Бољевца. Они су се представили музичким нумерама, играма и песмама које негују дух традиције српског народа.

Отварајући 44. Сабор народног стваралаштва у Ваљеву, члан Градског већа Дејан Богојевић, рекао је да, Сабор представља највећу светковину изворног народног стваралаштва, традиције и културе.

„На традицији почива контунуитет и идентитет културе једног народа. Народна баштина изражава дух, обичаје и традицију из краја одакле нам долазе извођачи, а на Сабору у Ваљеву присутно је око 270 народних уметника из целе Србије. Град Ваљево је почаствован што се овогодишњи Сабор одржава у нашем граду и желим вам добродошлицу са надом да ћете из нашег града понети лепе успомене“, рекао је Богојевић отварајући Сабор.

Програм 44. Сабора народног стваралаштва Србије у Ваљеву припремили су кореографи Богданка Ђурић и Дејан Трифуновић, етномузиколог мр Мирјана Дробац и редитељ Слободан Радовић.