У Ваљеву тренутно нема потребе за увођење ванредне ситуације због снега

Почетак » У Ваљеву тренутно нема потребе за увођење ванредне ситуације због снега » Вести » У Ваљеву тренутно нема потребе за увођење ванредне ситуације због снега
У Ваљеву је након три дана јаких снежних падавина, ситуација стабилна и нема основа за увођење ванредне ситуације, оцена је Штаба за ванредне ситуације града Ваљева, који је данас заседао у ужем саставу.
 
Ватрогасна бригада је имала две озбиљније интервенције у протеклом периоду. У селу Каменица је у пожару у својој породичној кући, настрадала 72-годишња старица, а пожар је угашен у једном стану у Крађорђевој број 2. Због овог пожара, станари у тој згради немају грејање, а потребна је и реконструкција димњака.
 
Све виталне јавне службе функционишу добро, уз мање проблеме, па је Штаб апеловао на грађане да буду стрпљиви и да ће се појединачни кварови на електро, телекомуникационој и водоводној мрежи отклањати у најкраћем временском року.
 
Сви путеви у ваљевском крају су проходни и путеви 1. приоритета су очишћени, а по пријавама грађана се чисте и путеви осталих приоритета. Пут до Дивчибара, као и у овом туристичком месту је такође проходан и разматра се увођење додатне машине, која ће редовно и брзо чистити и остале путеве на Дивчибарама и до ски стазе, на почетку скијашке сезоне. Водоснабдевање на Дивчибарама је из дана у дан све боље, иако су и даље актуелне рестрикције воде, али због обилних падавина се пуни вештачко језеро, па се очекује стабилизација водоснабдевања уочи новогодишњих празника.
 
Аутобуски саобраћај се одвија успорено, али без већих отказивања линија како у граду тако и ван града. Данас је скраћена линија од Ваљева до Оглађеновца, која је ишла до Ерачког гробља, као и линија до Бачеваца, која је саобраћала до Цигине кафане. Аутобус Ваљево – Вуиновача не свраћа у Брезовице, а Ваљево-Ива не свраћа у Дренајић.
 
Констатовано је да се за сада живот у граду и околини одвија без већих проблема и да треба користити позитивна искуства са којима се Штаб успешно суочавао прошле године, када су у питању велике и дуготрајне снежне падавине.
 
Такође је апеловано да на све јавне службе да буду максимално ангажоване, како би омогућиле да и остале градске службе несметано функционишу. Грађани могу пријављивати проблеме које уоче на дежурни број Оперативног центра 985 који је отворен током 24 сата, као и својим представницима месних канцеларија и месних заједница.
 
Градске комуналне службе појачано обилазе град и указују скупштинама станара на опасности од стварања леденица на њиховим објектима, као и на обавезу станара да чисте испред својих објеката и скидају леденице са кровова. Тамо где је отежано скидање леденица, постављају се заштитне траке и знаци упозорења за грађане.
 
Штаб за ванредне ситуације је приправан за деловање, уколико се временски услови на територији града погоршају.

Leave a Comment