У Ваљеву за три седмице пописано око 10.000 незаконито изграђених објеката

Почетак » У Ваљеву за три седмице пописано око 10.000 незаконито изграђених објеката » Актуелно » У Ваљеву за три седмице пописано око 10.000 незаконито изграђених објеката
ozakonjenej objekataozakonjenje2ozakonjenje3ozakonjenje4

Помоћница потпредседнице Владе Републике Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Даринка Ђуран и саветник потппредседнице Владе Милан Ракић посетили су данас Ваљево и домаћинства где је у току пописивање незаконито изграђених објеката у складу са Законом о озакоњењу. Овом приликом представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре оценили су да град Ваљево има све похвале за број пописаних објеката у протекле три седмице који се креће око 10.000 на целој територији.

„Све похвале за градску власт у Ваљеву која је овај посао радила на један стручан и професионални начин. Попис ће се окончати у року који је предвиђен, до почетка марта месеца. На овај начин ће се свим грађанима омогућити да уђу у поступак озакоњења. Министарство на тај начин пружа подршку граду Ваљеву, а наш заједнички циљ је да попис окончамо до краја и остваримо добар резултат. Грађани морају да попишу своје незаконито изграђене објекте, јер они који се не попишу до 1. марта, губе могућност да уђу у поступак озакоњења“, рекла је Даринка Ђуран, помоћница потпредседнице Владе Републике Србије. Министарство ће у наредне три године заједно са градом Ваљевом радити на томе да се донесе што већи број решења, јер нам је циљ да у наредне три године за све објекте који су пописани донесемо решење о озакоњењу.

Цена таксе за озакоњења једног кућног домаћинства  је 5000 динара, а осим тога плаћају израду техничке документације. За озакоњење породичне куће потребна су два документа извештај о затеченом стању са елаборатом геодетских радова и цена коштања уз износ од 5000 динара, требало би да кошта у зависности од тржишних прилика на територији Града око 20.000 динара, што је пет пута нижа цена него што је била у складу са претходним законима.

Заједно са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, домаћинства у Лукавцу где је у току попис незаконито изграђених објеката посетили су и помоћници градоначелника Мирослав Пимић и Саша Симић. „Процена је да град Ваљево има око 20.000 објеката који су нелегални, а тренутно је 15 комисија на терену. Рад смо у последњих месеца дана организовали интензивно и испоштоваћемо законски рок који је постављен“, оценио је данас Саша Симић помоћник градоначелника.

Владан Матић, председник Месне заједнице Лукавац овом приликом је оценио да је важно пописати незаконито изграђене објекте, јер такав један објекат има вредност на тржишту и могућност коришћења субвенција и кредита.