У Ваљеву засађено преко 1300 стабала дрвећа

Почетак » У Ваљеву засађено преко 1300 стабала дрвећа » Актуелно » У Ваљеву засађено преко 1300 стабала дрвећа
stabla.phpdrvece_3drvece_2drvece_1drvece_naslovna1
У протекле три године на подручју града Ваљева засађено је преко 1300 садница високих и средње високих четинара и лишћара. Уређен је дрворед у Карађорђевој улици од Суда до Јадра, као и  дрворед код Пољопривредне школе. У парку на Петом пуку, где је у току реконструкција, засађено је 40 стабала дрвећа. „Ваљево је један леп, уређен, зелен град и по томе се разликујемо од многих других градова у Србији.  Преостало је још да засадимо дрвеће у делу Пантићеве улице и на тај начин ће све улице у ужем центру Града имати дрвореде. У плану је и да се засади дрворед у Пастеровој улици, а предвиђене су и нове саднице за стамбена насеља.  Грађани који сматрају да им неко дрво угрожава животни простор, могу се обратити комуналној инспекцији која ће доставити допис комисији, а која ће одлучити о томе да ли дрво треба уклонити или не. Град је препознао потребу озелењавања, одржавања зеленила и пре свега очувања постојећих дрвореда и определио је буџетом значајна средства за те намене“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Драган Мојсиловић, инжењер заштите биља ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.
Он је рекао овом приликом да је у протекле три године, на подручју града Ваљева,  уклоњено скоро 1000 оболелих стабала, од тога, највише у парку Пећина, али и у градским стамбеним насељима. „Боримо се за свако дрво  које је здраво, да га сачувамо. У исто време, стабла која су дотрајала и оболела, морамо уклонити“, рекао је Мојсиловић.
Градска Дирекција у склопу својих редовних активности-санитарног уређења Града, мора уклонити стара и болесна стабла дрвећа. Липа стара преко 70 година код старе аутобуске станице се мора уклонити, а исто важи за још неколико стабала у овом дрвореду, јер угрожавају безбедност имовине и лица. „Дирекција то не ради зато што је то нечији хир. Пре неки дан смо у Насељу ослободиоци Ваљева такође морали да одсечемо једну липу. Одлуку о уклањању оболелих стабала у Граду доноси трочала стручна комисија која се састоји од три инжењера. Нама је пре свега циљ да сачувамо свако стабло у Граду“, истиче Мојсиловић.