Учесници и посетиоци имају само речи хвале за Први ваљевски полумаратон

Почетак » Учесници и посетиоци имају само речи хвале за Први ваљевски полумаратон » Актуелно » Учесници и посетиоци имају само речи хвале за Први ваљевски полумаратон

Први ваљевски полумартон, који је у недељу, 10. јуна одржан у Ваљеву, премашио је очекивања организатора. Са стартне линији тачно у 10 часова је 400 тркача и тркачица из различитих делова Србије, али и из Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, чак и један гост са Кубе кренули су у освајање ваљевских улица.

У мушкој категорији на 21 км  заслужено прво место заузео је Милош Милосављевић, са фантастичним пролазним временом од 1:13:23. Друго место Александар  Аџић, а трећи је  Новица Стојановић. У женској категорији прво место заузела је Ваљевка Катарина Радовановић, друга је Јелена Ивковић, а трећа Наташа Радуловић.

У мушкој категорији на 10 км прво место заузео је добро познати маратонац, Ваљевац Саша Антић, други је Драган Николић и трећи Ђорђе Иваноивић, а у женској првопласирана је Милица Живановић, друга је Јелисавета Јовичић, а трећа Александра Радојчић.

Све учеснике и госте поздравили су градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљева.

„Данас је у Ваљеву највећи атлетски догађај у Србији и зато сам веома задовољан и срећан што је „Варатонац“ организатор оваквог догађаја, а град Ваљево покровитељ. Атлетика је краљица спортова, а и увек се сетимо оне старе пословице „У здравом телу здрав дух“. Тако да сам уверен да ће данас такмичари имати велико задовољство да се такмиче и да најбољи победи. Најбитније од свега је да знамо да све радимо у корист нашег здравља. Ако немамо здраву нацију и немамо здраве људе и здраву омладину, онда нам не требају ни радна места ни инфраструктура. Зато, срећан нам полумаратон и нека најбољи победи“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Директорка ТОВ Ваљево Ана Марковић је истакла да ће учесници маратона, нарочито гости Ваљева имати прилике да виде најзначаније туристичке локалитете дуж трасе трке, а нарочито клисуру реке Градац, којом се Ваљевци поносе.

Карађорђевом улицом, Градцем и Тешњаром прошли су бројни учесници које су бодрили Ваљевци. На стази их је чекало шест окрепних станица са водом, воћем и сунђерима који су били право освежење и помоћ како би тркачи остварили што бољи лични пласман. У 10.15 часова кренула је трка за школарце од 5. до 8. разреда. Малишани су показали борбен дух и жељу да се што боље покажу пред родитељима и бројном публиком која их је бодрила поред стазе. Преко 50 волонтера учествовало је у реализацији једне овакве манифестације. На стази су имали и музичку подршку од стране ди-џеја и бубњарског бенда Ваљевске гимназије.

СУ „Варатонац“ организатор ове манифастије, под покровитељством града Ваљева поручују да је догађај превазишао очекивања и судећи по позитивним реакцијама тркача, наредна година мора оправдати овај успех који је донео Први ваљевски полумаратон. Ни киша која је повремено падала, није омела да сви тркачи истрче трку до краја.

Први ваљевски полумаратон је резултат иницијативе младих људи из Ваљева, који су на овај начин остварили своје снове и у сопственом граду организовали једну врхунску спортску манифестацију. Обилазећи трке по Србији и окружењу, група младих ентузијаста је сматрала да и у Ваљеву може да се организује квалитетна трка, а уз подршку града Ваљева и бројних спонзора, то је и било могуће реализовати.

Ову манифестацију подржали су бројни Ваљевци и пријатељи Ваљева, који су успешни не само у спорту, већ и у другим областима. Трку су подржали Љиљана Ранковић и Тања Грбић, успешне одбојкашице са богатим каријерама, Тамара Салашки, атлетичарка и представница наше земље на последњим одржаним Олимпијским играма у Рију, али и почасни Ваљевац, фудбалски репрезентативац и играч “Шалкеа” Матија Настасић. Глумац Зоран Ћосић је иницирао да се обнови мионичка библиотека тако што су сви заинтересовани могли да донирају старе књиге.

Осим тога, организатори полумаратона велику важност дају подизању свести о свима онима који су оболели од тешких болести и којима је потребна помоћ. Зато су се они прикључили акцији “Трчи, живи здраво” и на тај начин мотивисали учеснике да продају своје километре. У Ваљеву се 10. јуна трчало за Вука (9 година) који болује од целебралне парализе. Ова хуманитарна акција врши се преко сајта www.zivizdravo.rs у делу за СМС за километар.

У забавном програму, наступило је КУД „Абрашевић“, а добром атмосфером и огранизацијом били су задовољни сви, од учесника, посетилаца, до организатора трке. Сви учесници су истакли да је стаза била напорна, као и временски услови, али да су одушевљени организацијом и да свакако долазе и идуће године у Ваљево.