Учесници „Мобе“ у посети Ваљеву

Почетак » Учесници „Мобе“ у посети Ваљеву » Вести » Учесници „Мобе“ у посети Ваљеву
moba 2016-1moba 2016-2moba 2016-3moba 2016-4moba 2016-5moba 2016-6

Учесници „Мобе“, која се 16. пут организује у манастиру Светог Николаја у Соко граду код Љубовије, данас су боравили у Ваљеву. Њих су у сали Скупштине града Ваљева угостили заменик градоначелника мр Драган Јеремић и помоћник градоначелника Мирослав Пимић.

Српска омладина, њих 120 са простора бивше Југославије – Босне и Херцеговине, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, као и млади из Аустрије, Немачке и Русије, од 19. јула бораве у Соко граду, у оквиру „Мобе“, која за циљ има да се млади који живе ван Србије друже, упознају обичаје овог краја, унапреде знања о вери и о српском језику.

Заменик градоначелника Драган Јеремић је поздравио учеснике „Мобе“ и покретаче ове акције, на челу са владиком Лаврентијем, истакавши да је веома важно да се деца из иностранства врате коренима.

Ова акција треба да буде пример за Србију. Све што овде научите ће вам требати у животу и надам се да ћете наставити да долазите у Соко град и у Ваљево. Налазите се у једном од најлепших градова у Србији и овде имате доста тога да видите. Ни нас нису заобишле недаће и кризе, али се надам да ћемо кренути мало бржим корацима напред и да ћемо стићи градове у којима ви живите“, рекао је Драган Јеремић, који је учеснике „Мобе“ упознао са најзначајнијим информацијама о Ваљеву, историји, знаменитостима и локацијама које треба посетити.

Он је изразио задовољство што су учесници „Мобе“ већ обишли манастир Лелић, који из године у годину унапређују игуман Авакум и владика Георгије. Јеремић је нагласио да се у ваљевском крају  налазе знаменити манастири Ћелије, Пустиња и Јовања, као и да је овај крај један од центара српске духовности, јер су у њему живели, а данас почивају свети оци Ава Јустин и владика Николај Велимировић.

Моба“ траје 18 дана и ове године ће учесници акције радити на уређењу манастира, сређивању и фарбању ограде, кошењу. Сваки друг дан се организују предавања. Сутра увече ће предавање одржати проф. др Слободан Вацић из Српског лекарског друштва. У суботу ће бити одиграна представа Народног позоришта из Шапца, а у недељу ће наступати културно-уметничка друштва.

Свештеник Зоран Ристивојевић из манастира Соко град, каже да су се млади који долазе из разних крајева, већ од првог дана здружили и зближили и да заједнички и у добром расположењу обављају све послове везане за одржавање манастирског комплекса, спремање хране и како каже „раде све оно што један прави српски домаћин треба да зна“.