Удружење „Ваљево за вас“

Почетак » Удружење „Ваљево за вас“ » Вести » Удружење „Ваљево за вас“
У Ваљеву је основано Удружење „Ваљево за вас“ које ће по принципу кластера окупити грађане и правна лица заинтересована за обједињену промоцију и развој туризма ваљевског краја. Међу оснивачима Удружења су афирмисани појединци, градске институције-Народни музеј, Завод за заштиту споменика културе, Центар за културу, Модерна галерија, научно-образовне институције, туристичке организације, агенције, предузетници, хотели, друга удружења и невладине организације као што су Фото-кино клуб, Еколошко друштво Градац, Удружење домаћина…Новоосновано Удружење потенцираће културни туризам и са њим повезати и све друге видове туризма карактеристичне за ваљевски крај. Циљ је да се обједињено делује у афирмисању туристичких потенцијала са посебним акцентом на ресурсе као што су Дивчибаре и ваљевске планине, Градац, рурални и верски туризам.
 
Иницијативу да се оснује један овакав туристички кластер, подржао је и град Ваљево, на првом месту јер се оваква концепција синхронизованих заједничких активности у области промоције туризма, а самим тим и Града, у потпуности уклапа у стратешке документе који су у финалној фази израде-Визију града, Стратегију локалног економског развоја и Стратегију локалног одрживог развоја.  Овом приликом градоначелник Зоран Јаковљевић нагласио је да по свим релевантним показатељима, развој туризма је један од приоритета укупног развоја ваљевског краја. „Ми смо град са богатом културном и духовном баштином, са квалитетним институцијама културе, бројним манифестацијама и догађајима, а циљ овог Удружења и јесте да обједињено делује у смислу промоције развоја туризма. Све то ће довести до повећања туристичког промета и понуде уз могућност отварања нових радних места“, рекао је градоначелник Јаковљевић указујући на чињеницу да је ово један од првих туристичких кластера у Србији.
 
Оснивање Удружења „Ваљево за вас“ подржало је и Министарство економије и регионалног развоја Републике Србије. Државни секретар овог министарства Горан Петковић говорећи у уводном делу оснивачке Скупштине, истакао је да овај вид удруживања у циљу промоције туризма, отвара низ нових развојних шанси. „Ваљево даје добар пример другима како окупити реусурсе на једном месту и искористити могућност да се конкурише са пројектима код домаћих и страних фондова и ми ћемо сваку такву иницијативу у потпуности подржати“, рекао је Петковић.
 
На оснивачкој Скупштини, за председника Удружења изабран је мр Владимир Кривошејев, директор Народног музеја и један од иницијатора оснивања овог Удружења, а за председника Скупштине Драгић Томић из „Удружења домаћина“. Изабран је и Управни одбор у коме су представници Градске управе, агенција „Приступ“ и „Trust me“, интернет портала „U gradu info“, туристичке агенције „Балканик“, Центра за културу, предузећа „Вујић Дивчибаре“, Пословног факултета „Сингидунум“ и Туристичке организације Љига. 

Leave a Comment