Уклонити снег и леденице са јавних површина-наредба Штаба за ванредне ситуације

Почетак » Уклонити снег и леденице са јавних површина-наредба Штаба за ванредне ситуације » Вести » Уклонити снег и леденице са јавних површина-наредба Штаба за ванредне ситуације
Упркос веома тешким временским условима у Ваљеву је ситуација под контролом захваљујући пре свега максималном ангажовању свих релевантних јавних служби, оцењено је данас након седнице Штаба за ванредне ситуације. Окружни Штаб за ванредне ситуације Колубарског управног округа донео је наредбу, у складу са Законом о ванредним ситуацијама, да сви радно способни грађани, скупштине станара, привредна друштва и друга правна лица спроведу мере и задатке цивилне заштите у условима елементарних непогода и то:да уклоне снег и леденице са кровова због безбедности људи и имовине и да очисте снег испред својих стамбених и пословних објеката.
 
„Штаб је наложио комуналној полицији и инспекцији да контролишу интензивно спровођење наредбе окружног Штаба, а формирали смо и Комисију која ће обићи објекте са којих прети опасност пада снега и леденица. Ангажовали смо и додатну механизацију, возила са корпом како би уклонили леденице са тешко приступачних зграда“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић на данашњој редовној конференцији за новинаре након седнице Штаба за ванредне ситуације. „Због тежине снега оштећена је кровна конструкција на згради Медицинске школе, Центра за културу, Прве основне, а похвалио бих професоре Техничке школе који су очистили снег у непосредном окружењу. Иако су се радницима Видрака придружили и припадници Војске Србије, њих 60, позивамо све радно способне људе да се активно укључе у уклањање снега и леда са тротоара и других јавних површина“, рекао је градоначелник Јаковљевић.
 
Град је у условима проглашеног ванредног стања уредно снабдевен водом, електричном и топлотном енергијом. Проблема има једино у Улици Миливоја Радосављевића где је пукла водоводна цев, а радници ЈКП „Водовод“ јуче и данас раде интензивно на отклањању квара.
Путари раде даноноћно и сви регионални, магистрални, локални и некатегорисани путеви, као и градске улице су проходни, а дан без падавина, Предузеће за путеве Ваљево и „Инграп-Омни“ искористиће и за чишћење путева и улица по посебним налозима тамо где има људи којима је потребна медицинска или друга врста помоћи. „Штаб је наложио предузећу „Ваљево-пут“ чији радници штрајкују, да сходно уговору, ставе у функцију своју механизацију и почну са одржавањем пута Ваљево-Лесковице-Повленска коса, како би се тај важан путни правац одржавао како треба“, рекао је на данашњој конференцији заменик градоначелника Станко Терзић и истакао посебно добар пример нашег суграђанина Живорада Јовића из Буковице који је понудио своју машину за уклањање снега која ће послужити за чишћење у Буковици и Каменици.
 
Сектор за ванредне ситуације у више наврата је благовремено реаговао у протекла 24 сата збињавајући особе којима је била потребна медицинска или друга врста помоћи, а данас су збринули и једну трудницу из села Попучке и сместили је у медицинску установу. „У овом тренутку других захтева за евакуацију и збрињавање немамо, а сви захтеви који су до сада стигли су успешно решени. Данас планирамо збињавање угрожених особа који су упутили захтев за дистрибуцију хране и лекова и то у селима Балачка, Дивци, Марковац, Лелић и Доњи Таор. Све захтеве најпре проверавамо у евиденцији Дома здравља, Центар за социјални рад и месним канцеларијама“, истакао је између осталог начелник Штаба Милан Михајловић и додао да је ангажовано и додатних пет машина за уклањање снега на подручју града Ваљева по одлуци републичког Штаба за ванредне ситуације. 

Leave a Comment