Уклоњен нелегални мост поред Петничке пећине

Почетак » Уклоњен нелегални мост поред Петничке пећине » Актуелно » Уклоњен нелегални мост поред Петничке пећине

У Петници, поред Петничке пећине, уклоњене су цеви којима је преграђена река Бања, а које је нелегално, пре око месец дана, поставило Н.Н. лице. Том приликом је са три бетонске цеви спојен нелегално изграђен макадамски пут у приватном поседу преко пута Петничке пећине. Заменик градоначелника др Драган Јеремић обишао je ову локацију истичући да је брзо уклањање нелегалног прелаза, симболична порука свима који намеравају да граде без дозволе, као и то да Град више неће толерисати нелегалну изградњу.

„Овај пут смо у кратком року уклонили нелегални објекат, захваљујући Водопривредној инспекцији која нам је донела решење о уклањању. Ово није епохални подвиг, јер смо уклонили три цеви, али ово је више од тога. То је порука да се у Ваљеву мора зауставити један тренд који је у експанзији, да људи раде коме шта и како падне на памет. Можда су томо допринели и силни закони о легализацији, па људи рачунају да ће то некада ући у законске токове. Морамо да кренемо да радимо свој посао и да те објекте третирамо као нелегалне. И јавно мнење доприноси хаосу који се прави, јер смо увек на страни оних људи који су нешто сазидали, а ми то сада рушимо. Морамо довести ствари у ред“, поручио је заменик градоначелника др Драган Јеремић.

Давид Максимовић, члан Градског већа задужен за урбанизам је рекао да је изабран извођач на реконструкцији Петничке пећине. Ове радове ће изводити компанија „Инграп омни“, а вредност радова је 4,5 милиона динара.

„Реконструкција простора испред Петничке пећине ће почети за 10 до 15 дана. Надам се да ћемо за 45 дана добити мало лепши и уређенији простор испред пећине. Неким наредним корацима које смо планирали, овај простор ће засијати пуним сјајем. Реконструише се прилазни пут који је у власништву града, биће асфалтиран, уређени ивичњаци и сређена обала. Потпорним зидом биће обезбеђено клизиште, како би се омогућило да се пећина у будућности безбедно користи. Биће уређене степенице које воде у горњу дворану, урадиће се рукохвати. Поставиће се нови мостови којима се приступа доњој дворани, јер су ови постојећи иструлили. Осветлићемо улазе у дворане, поставиће се врата са катанцем, да не може свако да улази, клупе са печуркама за одмор посетилаца и информативне табле са подацима о пећини- када је настала, колико је дугачка, шта су њене геоморфолошке карактеристике“, рекао је Давид Максимовић.

Члан Градског већа за урбанизам је рекао да ће објекат који постоји испред пећине, а који је у формално-правном смислу споран, сачекати неку наредну фазу сређивања овог простора.

„У Катастру је објекат заведен и има 45 власника, јер у време када су се правиле воденице, то је рађено у виду задруга. То остаје као тема која се мора решавати. Када је формирано Угоститељско предузеће „Слога“, оно је преузело управљање овим објектом. Надамо се да ће договором са власником објекта, бити решено и ово питање“, рекао је Давид Максимовић.