Уметност Абориџина

Почетак » Уметност Абориџина » Вести » Уметност Абориџина
О култури и уметности Абориџина врло мало се зна у Европи, тако да су Ваљевци и њихови гости имали јединствену прилику да за „Тешњарске вечери“ у Интернационалном уметничком студију „Трнавац“ виде дела 18 уметника урођеничког народа далеке Аустралије. Абориџинска савремена уметност уметност обилује невероватном разноврсношћу и енергијом, а критичари сматрају да има пуно значење на светској ликовној сцени. Изложбу је отворила Хелена Стјудерт, амбасадор Аустралије у Београду. „Развој домородачке уметности у протеклих 30 година било је дивно буђење абориџинске културе, како Аустралијанаца тако и људи широм планете. Боје, стил и прича о сновиђењу јединствено су аустралијско обележје и права презентација једне дивне земље. Сматрам великом привилигијом што сам амбасадор у Србији јер захваљујући томе могу да представим своју културу једном дивном народу“, рекла је овом приликом амбасадорка Аустралије у Београду.
 
Отварајући изложбу заједно са амбасадорком Аустралије, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић изразио је задовољство што Ваљевци имају прилику да се упознају са уметношћу Абориџина. Он је овом приликом нагласио да уметници из Аустралије, земље која је нама само географски удаљена земља света, доносе аутентичан дух, спајајући на тај начин народе и потврђујући да уметност не познаје границе.
 
Галериста Тери Катклиф из Аустралије овом приликом рекао је да је абориџинска култура стара  40 хиљада година, а сликарство четири деценије. Њихове слике се рефлектују на уважавање абориџинске уметности и тог народа, зато им је јако важно да њихова дела буду виђена, истакао је Катклиф. У програму Интернационалног уметничког студија „Трнавац“  учествовао је и Градски хор под управом професора Драгана Васиљевића. 

Leave a Comment