Унапређење положаја Рома у Ваљеву

Почетак » Унапређење положаја Рома у Ваљеву » Вести » Унапређење положаја Рома у Ваљеву
„Ви нисте овде случајно. Ту сте зато што су проблеми ромске мањине у вашим срединама велики и зато што су ваше управе до сада показале највише заинтересованости и достигнућа  у области унапређење живота Рома“, рекао је Мајкл Девенпорт, амбасадор Европске уније у Србији, представницима локалних самоуправа на свечаности потписивања меморандума о сарадњи у београдском Сава центру.
 
Ваљево и још деветнаест градова и општина из Србије су званично приступили двогодишњем програму „Техничка помоћ за инклузију Рома“ који заједнички спроводе Канцеларија за људска и мањинска права, Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) под покровитељством Европске уније (ЕУ). Програм је резултат спровођења Националне стратегија за побољшање положаја Рома и очекује се да ће допринети бољој сарадњи  на локалном нивоу с циљем олакшавања приступа основним правима ромској популацији и другим јавним услугама као што су запошљавање, образовање, здравље, становање и друге.
Поред представника ЕУ и локалних самоуправа на свечаности одржаној у уторак су учествовали и Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Петер Буркхард, амбасадор ОЕБС-а у Србији као и политички представници Рома, Витомир Михајловић, председник Националног савета и Срђан Шајн, као и други.
 
Поред нашег града у програму подршке укључивању Рома учествују: Бела Паланка, Бојник,  Бујановац, Врање, Житорађа, београдске општине Палилула и Звездара, затим Књажевац, Ковин, Коцељева, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Нови Сад, Оџаци, Панчево, Прокупље, Смедерево и Сомбор.
 
Меморандум о сарадњи са организацијом ОЕБС и Канцеларијом за људска и мањинска права у име Града Ваљева потписала је Јелица Стојановић, начелница Градске управе за друштвене делатности. У делегацији Ваљева био је и Дејан Маринковић, председник Друштва „Ром“ из Ваљева.
 

Leave a Comment