Унапређење пружања услуга социјалне заштите

Почетак » Унапређење пружања услуга социјалне заштите » Вести » Унапређење пружања услуга социјалне заштите
У Ваљеву је одржан регионални промотивни скуп на коме је представљен пројекат „Унапређење професионалних капацитета цивилног друштва у пружању услуга социјалне заштите на локалном нивоу“ који спроводи Центар за либерално-демократске студије (CLDS) у сарадњи са Српским менаџмент центром (SMC). Циљ пројекта је да се унапреде организације цивилног друштва у Србији које пружају услуге социјалне заштите. У оквиру овог пројекта, успостављена је и прва мрежа пружалаца услуга социјалне заштите „Конекта“ са преко 700 корисника, а коју чини 20 организација из исто толико градова Србије, међу којима је и Ваљево. Услуге социјалне заштите намењене су деци са тешкоћама у развоју и њиховим породицама, деци која су у сукобу са законом, одраслим особама са инвалидитетом, као и старим лицима.
 
Циљ промоције је био да се кроз примере добре праксе јединицама локалне самоуправе приближе методе, стандарди, критеријуми, али и услови које би требало организација да испуни како би стекла све предизпозиције и почела да се бави пружањем услуга из ове области.
 
„Град Ваљево има осам услуга социјалне заштите, од тога три услуге пружају цивилне организације и то: цивилна организација „Наши снови“ је пружалац услуга- Дневни боравак за децу са посебним потребама, осим тога ту је и Клуб за особе са инвалидитетом за који је задужено Друштво за церебралну парализу, а „Каритас“ је кроз пројектно финансирање задужен за реализацију пројекта „Помоћ у кући“. Ваљево се издваја у односу на друге градове по развоју капацитета цивилних друштава за пружање услуга социјалне заштите.На регионалном скупу у Ваљеву ове организације имале су прилику да се боље упознају са важећим стандардима из ове области, као и са лиценцирањем, јер ће то бити обавеза будућих пружалаца услуга социјалне заштите“, рекао је између осталог овом приликом помоћник градоначелника Радоица Рстић и додао да је у овој години Град из буџета за социјалну заштиту издвојио укупно 107 милиона динара, што је за 15 милиона више него у предходној години.
 
Пројекат који је данас презентован у Ваљеву финансира Европска унија и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије. Промотивном скупу у Ваљеву присуствовали су представници пружалаца услуга социјалне заштите из Кикинде, Крупња, Љубовије, Тополе и Чоке.   

Leave a Comment